2 Yaşındaki Bebeğe Önce Cinsel İstismar Sonra Öldüresiye Dayak Attılar 2 Yaşındaki Bebeğe Önce Cinsel İstismar Sonra Öldüresiye Dayak Attılar

Burdur'da uzun yıllardır susuzluk sorunuyla mücadele eden askeri antropolog ve girişimci Dr. Ece Aynur Onur, kentin kuraklık tehdidinin giderek arttığını ve önümüzdeki temmuz ve ağustos aylarında daha zor günler yaşanabileceğini belirtti.

ABD'deki akademik kariyerini bırakarak memleketi Burdur'a yerleşen Dr. Ece Aynur Onur, son 4 yıldır susuz tarım projesi üzerinde çalıştığını ve bu projenin kente önemli çözümler sunabileceğini ifade etti. Kentteki kuraklık sorununun temel nedenlerini sıralayan Dr. Onur, özellikle mermer ocaklarının denetimsiz su kullanımı, kaçak sondajlar ve tarımda yanlış sulama uygulamalarını vurguladı.

Dr. Onur, mermer ocaklarının Burdur'un en yoğun olduğu illerden biri olduğunu belirterek, bu ocaklarda yapılan kesim işlemlerinde büyük miktarda su tüketildiğini ancak bu kullanımın kayıt altına alınmadığını ve denetlenmediğini dile getirdi. Ayrıca, Karataş Gölü gibi önemli su kaynaklarının çevresindeki kaçak sondajların bölgedeki su dengesini ciddi şekilde bozduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini söyledi. Tarımda ise mısır ve yonca gibi su tüketimi yüksek ürünlerin yetiştirilmesinin, kuraklık riskini artırdığını ve bu nedenle susuz tarım yöntemlerine geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Onur, Burdur gibi kuraklık ve susuzlukla mücadele eden bir kentte peyzaj düzenlemelerinin sulamasız bitkilerle yapılması gerektiğini ve eğlence havuzlarının geçici olarak kapatılması gerektiğini savundu. Son olarak, susuz tarımın ekonomik değeri yüksek şifalı bitkiler ve gıda üretimi için çözüm olabileceğini ve bu yöntemin kuraklığa sebep olan diğer faktörlerden kaçınmanın en etkili yolu olduğunu belirtti.

Kaynak: dha