Doğan Holding ve Alman Hubert Burda grubu ortaklığıyla 1988 yılında kurulan Doğan Burda Dergi Grubu, 10 milyon dolar bedelle bir yatırım fonu grubuna satıldı. Peki Aydın Doğan medya sektöründen neden çekildi? Yapılan satışın detayları nedir? Detaylar haberimizde...
Bu satışla birlikte Doğan Ailesi ve Doğan Holding, 1979'da Milliyet gazetesini satın alarak adım attıkları medya serüvenine son noktayı koymuş oldu.
Doğan Medya Grubu'nu 2018 yılında Demirören Holding'e satan Aydın Doğan, son kalan medya yatırımı olan Doğan Burda'yı da elden çıkararak medya sektöründeki tüm varlıklarını satmış oldu.
Aydın Doğan Kimdir?
Aydın Doğan, 15 Nisan 1936'da Gümüşhane'de doğdu. Erzincan'da lise eğitimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde üniversite eğitimini bitirdi.
1958 yılında iş hayatına atılan Doğan, lastik, bisiklet, radyo, ticari araç ve inşaat makineleri ticareti, nakliyecilik ve müteahhitlik gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdi. 1974'te İstanbul Ticaret Odası Meclis Yönetim Kurulu üyesi ve ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi oldu.
Medya sektörüne ilk adımını 1979'da Milliyet Gazetesi'ni satın alarak atan Aydın Doğan, daha sonra Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanı oldu. 1996'da kültür, eğitim ve sosyal alanlarda çalışmalarını bir araya toplamak amacıyla Aydın Doğan Vakfı'nı kurdu.
1998'de Japonya'da düzenlenen Dünya Yayıncılık Birliği toplantısında, Türkiye'den Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen ilk kişi oldu. 1999'da Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı ve 2000 yılında Ege Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı aldı.
2004'te Dünya Gazeteciler Birliği toplantısında seçimle Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na getirilen ilk Türk oldu. Doğan, kendisi ve ailesinin isimlerini taşıyan sekiz okul yaptırarak eğitime katkıda bulundu.
Aydın Doğan, Doğan Medya Grubu'nu kurarak birçok medya kuruluşunu bünyesine kattı ve Türk medyasına önemli katkılarda bulundu.
Doğan'ın Medya Sektöründeki Yeri:
Aydın Doğan, bir zamanlar CNN Türk, Kanal D, Hürriyet, Posta, Fanatik, Doğan Haber Ajansı ve D Smart gibi medya kuruluşlarının sahibiydi. Bu medya kuruluşları ile kamuoyunda ve siyasette önemli bir güce sahipti.
Ancak 2000'li yılların sonlarında artan vergi cezaları, davalar ve medya kuruluşlarına yönelik operasyonlar Doğan Ailesi'ni medya sektöründen çekilmeye itti. 2018'de Doğan Medya Grubu'nu Demirören Holding'e satan Doğan, son olarak da Doğan Burda'yı satarak medya sektöründeki tüm varlıklarını elden çıkarmış oldu.
Doğan'ın "Düğmeye Bastım ve Yıktim" Sözleri:
Aydın Doğan, Refah-Yol Hükümeti döneminde yaşadığı sıkıntıları ve 54. Hükümeti nasıl düşürdüğünü "Düğmeye bastım ve yıktım. Hükümeti yıkmasaydım, ben yıkılacaktım" sözleriyle ifade etmişti. Bu sözler, Doğan'ın medya sektöründeki gücünü ve etkisini göstermesi açısından da dikkat çekiciydi.
Satışın Detayları:
- Doğan Burda Dergi Grubu'nun %38,22'lik hissesi Doğan Holding'e, %38,09'luk hissesi ise Burda GmbH'ye aitti.
- Kalan %23,69'luk hisse ise diğer ortaklar ve BIST'te işlem görüyordu.
- Şirket, 10 milyon dolar bedelle Altun Capital Holding, Re-Pie Portföy Yönetimi ve Re-Pie Yatırım Holding'e satıldı.
- Satış işlemi tamamlanmak için Rekabet Kurumu'ndan onay bekleniyor.