Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Laos'un başkenti Viyentiyan'da, ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Fidan, burada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler, ekonomik işbirlikleri ve enerji sektörü üzerinde duruldu.

Ayrıca, Ukrayna'daki savaş, Gazze'deki gelişmeler, Suriye'deki durum ve diğer bölgesel meseleler de ele alındı. Bakan Fidan'ın, Viyentiyan'da Malezya, Laos, Singapur, İngiltere'nin Dışişleri Bakanları ve ASEAN Genel Sekreteri ile de görüşmeler yapması planlanıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barzani'yi kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barzani'yi kabul etti

Bakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Görüştü-1
Türkiye-ASEAN İlişkileri
Türkiye, ASEAN ile ilişkilerinde önemli bir aşamayı 2010 yılında Dostluk ve İşbirliği Antlaşması'na taraf olarak geçti. 2017 yılında ASEAN'ın "sektörel diyalog ortağı" olarak kabul edilen Türkiye, bu süreçte çeşitli projeler ve işbirlikleri geliştirdi.

Türkiye-ASEAN ticaret hacmi, 2010 yılında 6,5 milyar dolar iken, 2017'de 12 milyar dolara yükseldi. 2022'de 14,8 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2023'te 14,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu ticaret hacminin artışı, Türkiye-ASEAN ilişkilerinin güçlenmesinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi