Meteorolojiden uyarı: Sis, pus ve kuvvetli rüzgar geliyor Meteorolojiden uyarı: Sis, pus ve kuvvetli rüzgar geliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çocuklarımızın güvenliği için bazı sosyal medya platformlarının kullanımına sınırlamaların getirilmesi, dijital mecraların sağlıklı ve bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması için yeni bir eylem planı oluşturmayı planlıyoruz" dedi.

Çocukların dijital bağımlılıktan korunması, psikolojik sağlıkları üzerindeki olumsuz etkilerin önlenmesi ve ailelerin dijitalleşme sürecine entegre olabilmesi için çeşitli stratejiler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Göktaş, şunları söyledi: "Bu amaç doğrultusunda düzenlediğimiz çalıştayı, dijitalleşmenin toplum üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için gerçekleştirdik. Aileyi destekleyecek, çocuklarımızı koruyacak politikalar geliştirmek temel hedeflerimiz arasında yer alıyor."

Bakan, dijital dünyada güvenli bir ortam yaratabilmek için aile odaklı dijitalleşme stratejileri geliştirdiklerini ve ebeveynlerin dijital araçları doğru ve bilinçli kullanabilmesi için rehberlik mekanizmalarını güçlendirmeyi planladıklarını belirtti.

Çocukların Dijital Bağımlılığı ve Sosyal Medya Kullanımı

Çalıştayda, çocukların dijital dünyada geçirdiği süre ve en çok kullandıkları platformlar üzerine yapılan araştırmalar da gündeme geldi. Bakan Göktaş, "Türkiye'de ilk defa, hem 12-16 yaş arası çocukların hem de ebeveynlerinin yer aldığı bir çalışma gerçekleştirdik" diyerek çocukların sosyal medya kullanım alışkanlıklarını inceledi. Çocuklar, genellikle Instagram'ı en çok kullandıkları platform olarak belirtirken, YouTube ve TikTok da popüler platformlar arasında yer aldı.

Göktaş, dijital dünyada geçirilen zamanın çocukların gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerinin farkında olduklarını da aktardı. Çocuklar, uzun süre ekran başında kalmanın görme bozuklukları, duruş sorunları ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açtığını belirttiler.

Dijital Dünyada Farkındalık ve Rehberlik Mekanizmaları

Bakan Göktaş, dijital araçların doğru kullanımı konusunda ebeveynlere ve eğitimcilere yönelik rehberlik mekanizmalarını güçlendireceklerini söyledi. Ayrıca, dijital bağımlılıkla mücadele ve siber zorbalık gibi sorunlarla mücadele etmek amacıyla farkındalık kampanyaları ve eğitim programları düzenleyeceklerini belirtti.

Uluslararası Uygulamalar ve Türkiye'deki Yeni Mevzuat Çalışmaları

Bakan Göktaş, dijital bağımlılık ve çocukların güvenliğini sağlamaya yönelik uluslararası örneklere de değindi. Avustralya'nın 16 yaş altı için sosyal medya yasağı getirdiğini ve Avrupa Birliği ülkelerinin okullarda akıllı telefon yasakları uyguladığını belirterek, "Dijital bağımlılık, artık ciddi bir küresel sorun. Bu sorunla mücadele etmek için Türkiye olarak özgün bir model geliştiriyoruz." dedi.

Bakanlık, dijital oyun ve sosyal medya platformlarına yönelik yasal düzenlemelerin yapılmasının önemini vurgularken, 16 yaş altındaki çocuklar için dijital platformları düzenleyen bir mevzuat üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ