Türk Neonatoloji Derneği tarafından hayata geçirilen ve prematüre bebeklerin yaşam şansını artırmayı hedefleyen “Ten Tene Temas Projesi” artık Türkiye genelinde uygulanacak. İlk olarak 8 pilot ilde başlatılan proje, prematüre doğan bebeklerin sağlık ve gelişim sürecinde hayati rol oynayan anne teması üzerine odaklanıyor.

Prematüre Bebekler İçin Yeni Umut

Antalya'nın Serik ilçesinde düzenlenen 32. Ulusal Neonatoloji Kongresi’nde açıklamalarda bulunan Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, proje kapsamında hem annelere hem de sağlık personeline yönelik uygulamalı eğitimler verildiğini söyledi.

“Prematüre bebekler doğar doğmaz yoğun bakımda annelerinden ayrılıyor. Ten tene temas, bu noktada bebeklerin yaşam şansını artıran, bağışıklığını güçlendiren ve nörolojik gelişimlerine olumlu katkı sunan bir uygulamadır.” diyen Koç, proje ile birlikte sadece hayatta kalma değil, nitelikli bir yaşam hedeflendiğini belirtti.

EÜAŞ ve TEİAŞ 2025 personel alımı: Başvuru şartları nedir? EÜAŞ ve TEİAŞ 2025 personel alımı: Başvuru şartları nedir?

“TND-Mobil” Uygulaması Dünya Genelinde Kullanılıyor

Derneğin geliştirdiği “TND-Mobil” adlı mobil uygulamadan da bahseden Koç, uygulamanın hem Türkçe hem İngilizce olarak 15 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığını ifade etti. Uygulama, yenidoğan tanı ve tedavi süreçlerinde ailelere ve sağlık çalışanlarına destek sunuyor.

Bilimsel Kanıtlarla Destekleniyor

Koç, anne ile doğrudan cilt temasının enfeksiyon riskini azalttığını, anne sütü alma oranını yükselttiğini ve hastanede kalış süresini kısalttığını da vurguladı. “Ten tene temas sayesinde anne-bebek bağı güçleniyor, güvenli bir taburculuk mümkün hale geliyor” dedi.

Anne Sütü ve Aşının Önemi Vurgulandı

Aynı toplantıda Koç, Kovid-19 sürecinde aşılar hakkında yayılan yanlış bilgiler nedeniyle toplumda oluşan güvensizlikten bahsederek, “Dünyadaki en etkili şeylerin başında anne sütü ve aşı gelir. Bebek ölümlerinin azalması da bu sayededir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ