Burdur’un Bucak ilçesinde 1970 yılından bu yana salep yetiştiriciliği ve satışı yapan yapan Gündüz ailesinin, üçüncü kuşağı olan Aziz Gündüz ile salep yetiştiriciliği ve salebin coğrafi işaretle tescillenmesi hakkında detayları öğrendik.
53 yıldır aynı yerde
Burdur’un Bucak ilçesinde 3 kuşaktır salep yetiştiriciliği ve satışı yapan Gündüz ailesinin son temsilcisi olan Aziz Gündüz, “Ben Aziz Gündüz, Bucaklıyım. 1970 yılında dedemin yabani orkide bitkisinden elde edilen salebi yetiştirmesi ve satması ile bu işe başladık. Dedemden yadigar olan bu işi babamdan devraldım. 53 yıldır Bucak’ta mesleğimizi devam ettiriyoruz” cümleleriyle işe nasıl başladığını açıkladı.
Köklerden elde edilen lezzet
Kısıtlı zaman aralığında ve alınmış izinlerle yapılan salep, farklı çeşitlerle sevenleriyle buluşuyor. Salep yetiştiriciliğine dair Gündüz, “Salep yetiştiriciliği yalnızca il veya ilçe tarım müdürlüğünden alınmış izinlerle yapılmaktadır. Salep, dağlardaki yabani orkide bitkisinin köklerinden (yumrularından) elde edilmektedir. Orkide bitkisi, kurumaya başladığı dönem toplanmaya başlanmaktadır. Toplanan salepler, önce topraktan arındırılarak yıkanır. Kurutulduktan sonra taş değirmenlerde öğütülmektedir. Haziran ayından itibaren satışa sunulmaktadır. Kış aylarında sıcak salep tercih edilirken, yaz aylarında ise dondurma şeklinde tercih edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Coğrafi işaretle tescillenen salep
Türkiye’de en çok salep üretimi yapılan yerlerin başında olan Bucak, geçtiğimiz sene Uluslararası Coğrafi İşaretler tescilini aldı. Bu konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gündüz, şunları söyledi: “Başta Burdur, Isparta ve Antalya çevresi olmak üzere tüm Türkiye içerisinde satışı yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda ihracatı yasaklanan çiçek soğanları arasında yer alan salep türlerinin ve salep yumrularının satışını yurtdışına yapamıyoruz. Bucak, Türkiye’deki salep ticaret merkezi olarak tanımlanabilir. 2022 senesinde Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu’nda, Bucak salebi tescillenmiş oldu. Bizim için emeğimizin ve işimizin tescillenmesi gurur verici.”
Salep yetiştiriciliğine dair bize tecrübelerini ve bilgilerini aktaran Aziz Gündüz’e teşekkür ederiz.