Batı Akdeniz ve Teke yöresi Burdur'un ve Bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ekipman, teknoloji, ürün ve bilginin sergilenerek paylaşıldığı sektörünün önde gelen firma ve markaların katıldığı 02-05 Mayıs tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlayacak fuarın açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Açılışa Vali Türker Öksüz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ve Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay tarafından yapılan konuşmalar yapıldı.

9. Burdur Tarım Fuarında 9 Tane Çiftçi Yoktu

Yapılan açılışta her yıl olduğu gibi protokol konuşmları yapıldı. Konuşmalarda Çiftçilerimizin üreticilerimizin yer yer sorunlarına değinildi. Özellikle bölgenin en büyük problemi olan "SU" sıkıntısına değinildi.  Üretimin önemi üreticinin önemi gibi bir çok farklı koulara değinili. Buraya kadar her şey normal.

Şimdi bu açılış töreninde ve bu koskoca TARIM VE HAYVANCILIK fuarında aslında takım elbise giyip gelenlerden ziyade;

" GERÇEK ÇİFTÇİLER, GEREK ÜRETİCİLER, GERÇEKTEN TARIMLA UĞRAŞANLAR, SABAH AKŞAM AHIRA GİRİP HAYVANINI ALTINI TEMİZLEYEN VE ONU BESLEYENLER, OVADA TARLADA ARPA BUĞDAĞ EKENLER BİÇENLER, MISIRLARI SABAH AKŞAM SU VERİP SONRA DA KIŞLIK SLAJ EDENLER, SERADA SEZBE ÜRETİP GEREK SEBZE HALİNDE GEREK BURDUR SALI PAZARINDA SATIP PARA KAZANMAK İÇİN ÜRETENLER, BAĞDA BAHÇEDE MEYVE ÜRETENLER, YAYLADA KIŞLIK BAKLİYAT ÜRETENLER, YAZIN HARMANDA SAPAN ATANLAR, SICAĞIN ALTINDA SAMAN BALYASI, OT BALYASI YAPARAK TRAKTÖRÜNÜN ÜSTENE SARIP KIŞIN HAYVANLARINA YEDİREN ÜRETİCİLER, dikkatinizi çekmek isteiyorum " ÜRETENLER, ÇİFTÇİLER, HAYVANCILAR " olması gerekiyordu. 

Ancak ben koskoca Fuar açılışında, onca uzun uzun konuşmalar yapılırken, üreticimizin çiftçimizin özet halinde sorunlarına değinililrken ne çiftçi ne üreten, ne hayvancılık yapan şöyle bir çiftçi göremedim. 

Şimdi gelelim asıl sorulara; Bu organizasyonun neden daha kapsamlı ve güzel bir şekilde tanıtılmadı ?  Neden bu organizasyon Burdur ve İlçelerinde köy köy tantılmadı ? Budur'un tüm basın mensupları ile istişare edilerek bir kaç hafta öncesinden duyurulmadı ? Köylerden fuar alanına köy kooperatifleri veya muhtarlık ve diğer STK ile organize olup çiftçilerin gelmesi konusunda destek verilmedi ?

Aslında bunların yanısıra asıl sorular ve sorunlar şunlar. Bu bulunduğumuz aylar çiftinin ve üreticinin masraf yaptığı, ekip diktiği aylar. Şimdi bu organizasyon neden çiftçinin işlerinin az olduğu veya biraz cebinin para gördüğü son bahar  yani kış aylarına doğru yapılmıyor ? 

Bugün gördük ki Tüm Türkiye'de olduğu gibi Teke yöresinin başkenti Burdur'da ne çiftçiyi ne üreticiyi düşünen var. Bu Fuarda birileri kazanıyor birileri eğleniyor birileri de makamına güç katmaya çalışıyor. Ama kimse de koskoca Fuar'da ne üreticiler ne çiftçiler nerde diye sormuyor.

Diyecek bir şey yok malesef. Ben bugün gördüklerimi sizlere aktarmak istedim. İnşallah bu Fuar Burdur'umuza hayırlı olur. Üreten çiftçilerimize bol bereketli kazançlar diliyorum.

ÖMER ÖZDOĞAN