Burdur'un arkeolojik çalışmalarında uzun yıllar boyunca önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Refik Duru, Hacılar Höyük dahil birçok alanda gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarla tanınan bir isimdi. Ancak, üzücü bir haberle Türk arkeoloji camiasını derin bir üzüntüye boğdu: Prof. Dr. Duru'nun vefatı.

94999 Refik Duru

Bu acı haberi, bu yıl profesörlük unvanını alan öğrencisi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru duyurdu. Özüdoğru, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Hocası için derin bir üzüntüyle ifadelerini dile getirdi.

Prof. Dr. Özüdoğru'nun paylaşımında, "Özellikle Burdur ve Antalya'nın höyük yerleşimlerinde yaptığı kazı ve araştırmalarla bölgemize ve ülkemiz arkeolojisi alanında önemli katkılar sağlamış olan, Türk arkeolojisine büyük emek veren değerli Hocamız Prof. Dr. Refik Duru'nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik." ifadelerine yer verdi. Ayrıca, "Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun Hocamızın. Ailesine ve camiamıza baş sağlığı diliyorum." şeklinde duygusal bir mesajla da Hocasına veda etti.

76024 Refik Duru

Refik Duru'nun acı haberi üzerine paylaşımda bulunan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, "Uzun yıllar Hacılar Höyüğü kazı başkanlığını yürüten ve Hacılar Höyüğü’nün altındaki altı bin yıllık tarihi kazan kıymetli hocam Prof Dr Refik Duru’yu kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Acılı sevenlerine ve ailesine sabır diliyoruz. Mekanı cennet olsun."dedi.

Prof. Dr. Refik Duru Kimdir?

Prof. Dr. Refik Duru, Türk arkeoloji camiasının önde gelen isimlerinden biri olarak 1932 yılında İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğmuştur. Akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Prehistorya Bölümü'nde başlamıştır. Burada yüksek öğrenimini tamamlayarak aynı fakültenin Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü'ne asistan olarak atanmıştır. Doktora çalışmasını 1965 yılında tamamlayan Duru, 1969 yılında doçent unvanını almış ve daha sonra 1978'de profesörlük unvanı kazanmıştır.

Prof. Dr. Refik Duru, akademik kariyeri boyunca çeşitli önemli görevler üstlenmiştir. Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı ile Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanlığı gibi görevleri başarıyla yürütmüştür. Emekli olduğu 1999 yılına kadar çeşitli arkeolojik kazı ve araştırmalara katılmış, birçok bilimsel çalışma gerçekleştirmiştir.

Duru'nun arkeolojik çalışmaları arasında Karatepe, Yesemek Heykeltraşlık Atölyesi, Tilmen Höyük, Gedikli Karahöyük, Kırışkal Höyük ve daha birçok alanda yürütülen kazılar yer almaktadır. Özellikle Burdur ve çevresinde yaptığı araştırmalarla tanınan Duru, Bademağacı Höyüğü, Kuruçay Höyüğü ve Höyücek gibi önemli kazıları yönetmiştir. Ayrıca, yurt dışında da çeşitli araştırma çalışmalarına katılmış ve bilimsel yayınlar yapmıştır.

Prof. Dr. Refik Duru'nun akademik kariyeri boyunca yayınladığı 18 kitap ve 120'den fazla makale, Anadolu ve Önasya arkeolojisi alanında önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Berlin Freie Universitaet ve London University gibi prestijli kurumlarda çalışmalar yapmıştır.

Böylesine uzun ve başarılı bir akademik kariyere sahip olan Prof. Dr. Refik Duru, Türk arkeoloji dünyasında önemli bir yer edinmiş ve arkeolojiye büyük katkılar sağlamıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİMuhabir: İsmail Atız