Selçuk Bayraktar, Baykar’ın savunma sanayiindeki büyüklüğüne ve global başarısına dikkat çekerek, "20 yıl önce Türkiye, savunma sanayisinde yüzde 80 oranında dışa bağımlıydı. Bugün ise Baykar, dünyanın en büyük insansız hava aracı üreticisi ve en yakın rakibine göre üç kat daha büyük bir kapasiteye sahip. Şirketimiz, gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde ediyor," diye konuştu.
Baykar’ın Gelişim Süreci
Selçuk Bayraktar, Baykar’ın tarihçesini anlattığı konuşmasında, şirketin 2004 yılında küçük bir robot uçakla başladığını ve Güneydoğu'da terörle mücadelede beş yıl geçirdiğini ifade etti. Bayraktar, "2008 yılında ilk mini İHA’mız Şırnak'ta görev yapmaya başladı. 2009 yılında ise dünyada ses getiren TB2'nin ilk prototipi uçtu ve ardından Karabağ, İdlib ve Zeytin Dalı Harekatları’nda kullanılmaya başlandı," dedi.
Yeni Dönemin Projeleri: Kızıl Elma ve Akıncı
Bayraktar, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan Kızıl Elma'nın Cumhuriyet'in yüzüncü yılından bir yıl önce tamamlandığını belirterek, "Akıncı’yı ise tamamen yerli olarak geliştirdik. Akıncı, şu anda 35 ülkeye ihraç ediliyor ve ihracat rekoru kırdı. Ayrıca, Kızıl Elma, dünya tarihinde bir ilke imza atarak iki uçakla yakın formasyonda uçtu," dedi.
Yeni Teknolojiler: TB3 ve Uzay Projeleri
Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün kısa pistli gemilerden otomatik iniş ve kalkış yapabilen ilk insansız hava aracı olduğunu belirterek, bu başarının Türkiye’nin teknoloji alanındaki liderliğini pekiştirdiğini söyledi. Ayrıca, uzay projelerinden de bahseden Bayraktar, "Fergani adını verdiğimiz projemizle, ilk uydumuzu gelecek ay uzaya göndereceğiz," açıklamasında bulundu.
Fahri Doktora Unvanı ve Hediye
Törenin sonunda, Selçuk Bayraktar’a MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar tarafından fahri doktora unvanı takdim edildi. Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan da Bayraktar’a ödül beratı verdi. Bayraktar, iki üniversite yetkililerine Akıncı maketi hediye ederek teşekkür etti.