FENERBAHÇE

Konfederasyon kupasında Fenerbahçe dün Olympiakos'a elendi. Aslında bu durum göz göre geldi.

Neden mi?

Nedenler çok!!!

Kısaca özetleyelim...

1) İsmail Kartal'ı bu camianın evladı olarak severiz. Ancak teknik direktör olarak bu kadro için yeterli değil. Madem bu kadroyu oluşturabiliyordun neden geçen sene Jorge Jesus'a böyle bir kadro teslim etmedin?

2) İsmail Kartal'ın saplantılı bir şekilde taktiksel bir anlayışı var. Dörtlü defans, önde ikili orta saha (6 ve onun önünde 8 numara), biraz daha önde kanatlarla birlikte üçlü dizilim (ortadaki 10 numara tipik 10 numara gibi değil, forvetin arkasında dokuz buçuk gibi. Böyle olunca kapalı defans yapan takımlar karşısında kayboluyor. Dünkü Szymanski gibi) ve önde tek forvet.

Bu taktiksel anlayışta önde baskı yapmak zorundasın.

Evet...

Fenerbahçe bir 15 dakika bu baskıyı yapıyor ancak alan daraltmadığı için futbolcular yoruluyor. Kardeşim o zaman takımı biraz öne çek, futbolcular arasındaki mesafe azalsın. O zaman her futbolcu eşit mesafede koşmuş olur ve daha az yorulur. Yani alanı daraltmış olursun, yani olası yorgunlukları ve yorgunluğa bağlı kas sakatlıklarını azaltmış olursun.

Yok..

Sen ısrarla aynı taktikle oynamaya devam ediyorsun. Bazen maça göre bazende maç içinde bile taktiksel değişikliğe gidebilmelisin.

Bence Fenerbahçe'deki yorgunluk ve sakatlıklar bu saha içi dizilimden kaynaklı.

3) Kardeşim senin elinde Fred gibi kaliteli bir adam var. Tamam dün biraz pas hatası yaptı ama karşı takımın teknik direktörü bile Fred'e önlem alacağız demiş. Fred sahadayken karşı takımda bir tedirginlik vardı. Fazla ön bölgeye çıkamıyorlardı. Fred'in top ayağına geldiğinde karşı takımın en az 3 oyuncusu Fred'e baskı yapıyordu. Böylece karşı takımın futbolcusu eksiliyor diğer Fenerli oyunculara boş alan kalabiliyordu. Değişiklik isteyince Fred dahi tepki koydu. Adam zaten oynamak için istekli.

Yani enteresan bir durum!!!

Dünkü bu değişiklik yanlıştı.

Miha Zajc'da da ısrar etmek yanlış. Adam resmen futbolu unutmuş. Zajc yerine Crespo mutlaka takımda tutulmalıydı. Adam gerektiğinde 6 ve 8'de oynayabiliyordu.

Ancak mutlaka değişiklik mi yapmak istiyorsun?

Zajc'da ısrarlımısın?

O zaman Fred'i değil, sahada kaybolan Szymanski'yi çıkar.

Fred oyundan çıktıktan sonra Olympiakos sahanın tek hakimi oldu. Futbolcular rahatlıkla Fener yarı alanına girmeye başladılar.

Oyun zaten orada bitti.

Söylenecek daha çok şey var ama neyse...