Sütteki Kriz Et Üretimini Olumsuz Etkiliyor

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) enflasyon baskılama politikalarına destek olmak için çiğ süt fiyatlarını güncellemede gecikmesi, üreticileri zor durumda bıraktı. Çiğ süt fiyatları, Nisan ayında yapılan yüzde 8.5’lik zammın ardından 14.65 TL’ye çıkarılmıştı. Ancak o günden bu yana çiğ süt maliyeti 18 TL'ye yükseldi, fakat USK herhangi bir güncelleme yapmadı.

Bu durum, süt üreticilerinin gelir elde edememesi ve hayvanlarını keserek faize yatırmaya başlamasına neden oldu. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, yaptığı açıklamada, süt fiyatlarındaki baskılama nedeniyle et üretiminin de büyük oranda azaldığını belirterek, çiftçilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını söyledi.

Çiftçilerin durumu kritik: Sütte ve ette fahiş artış uyarısı!1

"Türkiye Et İthalatçısı Oldu"

GSS borçları için yeni düzenleme: Borçlar erteleniyor mu? GSS borçları için yeni düzenleme: Borçlar erteleniyor mu?

Solakoğlu, Türkiye'nin artık et ithalatçısı haline geldiğini belirterek, şunları söyledi:
“Çiftçi nüfusumuz yaşlanıyor, üreticiler zarar etmeye devam ediyor. Hayvanlarını kesip faizle para kazanmaya çalışan çiftçiler, önlerinde fazla bir zaman olmadığını düşünüyor. Süt fiyatı hala maliyetin altında. Üreticiler bu fiyatlarla nasıl üretim yapsın? Bu fiyatlar hemen artırılmalı. Türkiye şu an et ithalatı yapmadan varlığını sürdüremez durumda. Bu bağımlılıktan kurtulmak için yurttaşların da sesini yükseltmesi gerek.”

Maliyetler Artıyor, Üreticiler Zarar Ediyor

Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, çiğ süt fiyatının maliyetlerin çok altında olduğunu belirterek, "Süt şu anda 17 TL'ye mal oluyor, ancak üretici bu fiyatlarla para kazanamıyor. Karkas etin maliyeti ise 300 TL civarında. Fiyatlara yüzde 10-20 arası bir kazanç eklenmeli ve süt fiyatı en az 18 TL olmalı," dedi.

Çiftçilerin durumu kritik: Sütte ve ette fahiş artış uyarısı!3

Süt Üreticisi: "Bir Bardak Çay Parası Etmiyor"

Aydın’ın Kuyucak Yöre Mahallesi’nde süt üreticiliği yapan Yılmaz Gülsever, "Bir litre çiğ süt sattığımız parayla bir bardak çay içemiyoruz. Süt Konseyi, bu fiyatlara müdahale etmezse biz de zararına satış yapacağız. Maliyetler bir yılda yüzde 60 artmışken, süt fiyatı sadece yüzde 20 artırıldı," dedi.

Et Üretimi İçin Erken Önlemler Alınmalı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hayvancılık Meclis Başkanı Yılmaz Arpaç, süt krizinin ilerleyen dönemlerde et piyasasında da etkilerini göstereceğini belirtti. Arpaç, anaç hayvanların kesiminin et arzını olumsuz etkileyeceğini, bu nedenle buzağı üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçilere Acil Destek Çağrısı

Sektör temsilcileri, üreticilerin ayakta kalabilmesi için acil destek çağrısı yaparken, önümüzdeki yıllarda süt ve et fiyatlarının daha da artmaması için bugünden önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n TiklayinizAna Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Nurgül Akçay