Bakan Şimşek, bu kredi için vadenin 10 yıl olacağını ve faiz oranının piyasanın üçte biri seviyesinde olacağını belirtti.
Özellikle üretim ve ihracata odaklanarak reel sektörün desteklenmesinin önemine vurgu yapan Şimşek, "Yatırım olursa istihdam olur, üretim olur. Yatırımların istihdama ve ihracata dönüşmesini hedefliyoruz ve bu doğrultuda adımlar atıyoruz" dedi.
Teknik yeterliliğin önemine dikkat çeken Bakan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen ürünler için kredi verileceğini ve teknik yeterliliğin bu süreçte belirleyici olacağını vurguladı. Kamu bankalarının finansal değerlendirme yapacağını ve sonuç olarak Merkez Bankası'nın kredi sağlayacağını açıkladı.
Şimşek, 300 milyar lira kaynağın yüksek teknoloji ve dış ticaret açığını azaltacak 281 ürün üzerinde odaklanacaklarını dile getirerek, başvuruların 20 Aralık'ta başlayacağını ve bu kaynağın 10 yıl vadeli olacağını belirtti. Faiz oranının proje ve niteliğe bağlı olacağını ancak piyasa faizlerinin üçte biri seviyesinde olacağını ifade etti.
Bakan Şimşek, iş dünyasına bu fırsatı değerlendirmeleri için çağrı yaparak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili web sitesinde detaylı bilgilere ulaşılabileceğini ve projelerine uygun ürünleri belirleyenlere kaynak sağlanacağını belirtti. Ayrıca, 1 milyar lira üzeri projelerin de destekleneceğini ve Hazine'nin üretim ve ihracatın yanında olduğunu vurguladı.
Son 20 yılda 258 milyar dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Şimşek, gelecek 30 yılda ise yaklaşık 200 milyar dolarlık ilave altyapı yatırımı planladıklarını ve bunun %36'sının demiryollarına yönlendirileceğini ekledi.