Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. İffet Dağdelen Duran, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabet hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Duran, diyabetin dünya çapında giderek artan bir hastalık olduğunu belirterek, 2045 yılında dünyada diyabetli hasta sayısının 700 milyonu geçeceğinin öngörüldüğüne dikkat çekti.

Diyabet Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılabilir (1)

Diyabet hastalığının tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki ana tipi olduğunu belirten Duran, tip 1 diyabetin daha nadir görülen ve insülin tedavisi gerektiren bir hastalık olduğunu, tip 2 diyabetin ise daha yaygın görülen ve diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Diyabet hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayan Duran, "Hareketsiz bir yaşam tarzından uzak durun, düzenli egzersiz yapın. Sağlıklı beslenin, aşırı kilo almaktan kaçının. Ailenizde diyabet öyküsü varsa, üç yılda bir diyabet taraması yaptırın." dedi.

Duran, diyabet hastalarının ise tedavilerini düzenli olarak takip etmeleri ve doktor kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini vurguladı.