Sürücü belgesi sınavlarında önemli değişiklikler yapıldı! Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ehliyet sınavları ve sürücü kursları ile ilgili birçok yenilik getirildi. Yeni düzenleme nedir? Yeni düzenlemede neler var? Yeni düzenleme ne zaman başyacak? Detaylar haberimizde...

Ehliyet sınavlarına yeni düzenleme mi geldi? Yeni düzenlemede neler var?-1

Geri Parkta İkinci Şans

Kursiyerler, geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede giremezlerse, aynı hamleyi bir kez daha yapma şansı bulacaklar.

Ehliyet sınavlarına yeni düzenleme mi geldi? Yeni düzenlemede neler var?-2

Yerine Başkasını Sınava Sokana 5 Yıl Yasak

Sınavlarda kendi yerine başkasını sokan veya başkasının yerine sınava girenler, 5 yıl boyunca sınavlara katılamayacak. Ayrıca, komisyon üyelerini tehdit eden veya engelleyen kişiler de bu yaptırıma tabi olacak.

Ehliyet sınavlarına yeni düzenleme mi geldi? Yeni düzenlemede neler var?-3

Engelli Kursiyerler İçin Yeni Düzenleme

Engelli kursiyerler, standartlara ve engel durumlarına uygun araçlarla eğitim alarak sınavlara girebilecekler.

Sınav Süreleri ve Saatleri Değişti

Uygulama sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı. Sınavlar, 07.00-18.00 yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılabilecek.

Ehliyet sınavlarına yeni düzenleme mi geldi? Yeni düzenlemede neler var?-4

Yeni Kimlik Zorunluluğu ve Fotoğraf Teyidi

Kurslara kayıt sırasında, yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu olacak. Ayrıca, kayıt esnasında kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme aktarılacak.

Milli Kick Boksçu Caner Tikicieri Öldürüldü: 3 Gözaltı Milli Kick Boksçu Caner Tikicieri Öldürüldü: 3 Gözaltı

Ehliyet sınavlarına yeni düzenleme mi geldi? Yeni düzenlemede neler var?-5

Komisyon ve Değerlendirme Düzenlemeleri

Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 12 yerine 10 kursiyerin sınavını yapabilecek. İlçede yeterli komisyon üyesi yoksa, başka ilçelerden görevlendirme yapılabilecek.

Ehliyet sınavlarına yeni düzenleme mi geldi? Yeni düzenlemede neler var?-6

Ek Süre ve Muafiyetler

Kurum açma işlemlerinde resmi belgelerin gecikmesi durumunda bir ay, inceleme raporundaki eksikliklerin giderilmesi için ise 20 gün ek süre verilecek. Teorik sınavlarda başarılı olup kaydını sildirenler, 3 yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacak.

Ehliyet sınavlarına yeni düzenleme mi geldi? Yeni düzenlemede neler var?-7
Diğer Yenilikler

Sınav haklarını dondurmak isteyenler, muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren hastalık durumlarında bu haklarını kullanabilecekler. Eğitim ve sınav araçlarının yaşı, imal edildikleri tarihten sonraki ilk takvim yılında bir yaşında kabul edilecek şekilde hesaplanacak.

Bu yeni düzenlemelerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Editör: Haber Merkezi