İstanbul serbest piyasada dolar 32,9870 liradan, Euro 35,8580 liradan güne başladı. Daha sonra ise dolarda 33,04 lira ile rekor kırıldı. Euro'da da 35,91 ile rekora yakın seviyeler test edildi.

Dün doların satış fiyatı 32,8310 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 35,8610 lira olmuştu.

Yerel seçimler sonrasında dolar karşısında nisan ayını yatay, mayısı ise çok sınırlı değer artışı ile kapatan TL, haziranda ise yüzde 1,8 değer yitirdi. Temmuza değer kazancıyla başlayan TL, hafta başından bu yana ise değer kaybediyor.

Erken seçim olmalı mı? Seçim olsa kime oy verirsiniz? Erken seçim olmalı mı? Seçim olsa kime oy verirsiniz?

Gecelik faizlere bakıldığında; 21 Haziran'dan bu yana politika faizinin üzerinde yer alan TLREF faizi 3 puanın üzerinde düşüşle yüzde 48,88'e gerileyerek politika faizinin altına indi.

Gecelik faizin bir veya iki günden fazla politika faizinin altında kalması TCMB'den yeni likidite adımı beklentisi oluşturuyor.

YURT DIŞI PİYASALAR

Uluslararası piyasalara bakıldığında ABD'de dün açıklanan enflasyonun, tahminlerden daha düşük bir değer alması, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde faiz indireceği beklentilerinin kuvvetlenmesine yol açtı.

Verinin ardından Fed'in eylülde faizleri indirmeye başlaması olasılığı, vadeli işlem kontratlarına göre yüzde 90'a çıktı. Bu oran bir ay önce yüzde 50'nin biraz üzerindeydi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,19 geriledi ancak ABD'nin eylülde faiz indirimlerine başlayacağı beklentilerinin desteğiyle haftayı yüzde 1,6 artıda kapamaya hazırlanıyor.

Yine verinin ardından Japon yeni dolar karşısında yüzde 3 değer kazanırken, yetkililerin yene destek sağlamak için piyasaya müdahale ettiği düşünülüyor. Bugüne ise dalgalı başlangıç yapan yen, hafif değer yitirdi.

Editör: Ömer Özdoğan