Genco Erkal Kimdir?

28 Mart 1938'de İstanbul’da doğan Genco Erkal, babası deniz subayı Reşat Bey ve annesi moda tasarımcısı Nebahat Erkal’ın (Şerbetçi) çocuğuydu. İlköğrenimini Galatasaray Lisesi'nde, orta ve yüksek öğrenimini ise Robert Kolej ve İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Genç yaşlarda tiyatroya ilgi duyan Erkal, üniversite yıllarında amatör olarak tiyatroyla ilgilendi. 1957’de Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yer aldı ve Türk tiyatrosuna önemli katkılarda bulundu.

Genco Erkal Kimdir Genco Erkal Oldu Mu Ne Oldu 17572941 890 Amp

Genco Erkal: Dostlar Tiyatrosu'nun Kurucusu

Genco Erkal, Türk tiyatrosuna önemli katkılarda bulunan isimlerden biri olarak biliniyor. Özellikle 1967 yılında kurduğu Dostlar Tiyatrosu ile tiyatroseverlere unutulmaz oyunlar sundu. Dostlar Tiyatrosu, Türkiye'de modern tiyatronun gelişiminde önemli bir rol oynadı.

1621597895690 Genco

Genco Erkal rolleri ve eserleri nedir?

Bucak’ta Acil Trombosit Kan Aranıyor, İşte Detaylar Bucak’ta Acil Trombosit Kan Aranıyor, İşte Detaylar

Erkal, kariyeri boyunca birçok unutulmaz role imza attı. Sahneye koyduğu oyunlarla olduğu kadar, yer aldığı sinema filmleriyle de geniş kitlelere ulaştı. "Bir Yaz Düşü", "Hakkari’de Bir Mevsim", "Gülün Uykusu" gibi filmlerle sinemaseverlerin gönlünde taht kurdu.

Genco Erkal filmleri

1974 - Bir Delinin Hatıra Defteri
1982 - At
1982 - Faize Hücum
1983 - Hakkari'de Bir Mevsim
1988 - Keşanlı Ali Destanı
1990 - Camdan Kalp
2008 - Pazar-Bir Ticaret Masalı
2010 - Prensesin Uykusu

Genco Erkal Belgeseli 17 Haziranda Netflixte E20F

Genco Erkal : Türk Tiyatrosunun Duayeni

Genco Erkal, sadece bir oyuncu değil, aynı zamanda bir yönetmen, yazar ve tiyatro eleştirmeniydi. Tiyatroya olan katkılarından dolayı birçok ödüle layık görülen Erkal, Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden biri olarak kabul ediliyor.

66A9D88B4C0Ad0978A8Bfe59

Genco Erkal: 'Bir Delinin Hatıra Defteri'

1965 yılında Nikolay Gogol'un Bir Delinin Hatıra Defteri adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayıp Türkiye'de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneledi. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti. Erkal, tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı.

Kapak 105455

1993 yılından bu yana Paris'te ve Avignon Festivali'nde Fransızca da oynamaya başlayan Genco Erkal, üç Fransız yapımında rol aldı: Nazım Hikmet'ten "Sevdalı Bulut", Philippe Minyana'dan "Ou vas-tu Jérémie?" ve Paulo Coelho'nun romanından uyarlanan "Simyacı".

Erkal, 1998 senesinde Afife Tiyatro Ödülleri’nde, Dostlar Tiyatrosu’nda yaptığı "Simyacı" adlı oyun ile Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülü aldı. Aynı sene İsmail Dümbüllü Ödülünü de alan Genco Erkal, 2000 yılında ise tiyatroya yaptığı katkılardan dolayı Afife Tiyatro Ödülleri’nde Muhsin Ertuğrul Özel Ödülüne layık görüldü.

Sanat yaşamı, Ayşe Yüksel tarafından "Güneşin Sofrasında - Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu Serüveni" (2020) adıyla kitaplaştırıldı. 

192756 Qulx Cover.jpg

Genco Erkal neden öldü? Genco Erkal hastalığı nedir?

 Genco Erkal, bir süredir kan kanseriyle mücadele ediyordu. Tedavisine devam eden 86 yaşındaki Erkal'dan acı haber geldi. Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Genco Erkal 86 yaşında hayatını kaybetti.

Editör: Evrim Tuna Şahin