İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, beklenen büyük Marmara Depremiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’un yapı stokunun oldukça eski olduğunu belirten Yün, “İstanbul depreme hazır diyemiyoruz” ifadesini kullandı. Peki, İstanbul’da en riskli ve en güvenli ilçeler hangileri?

Yeni Proje9 Dine

İstanbul’un Deprem Riski Ne Durumda?

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, şehirdeki 1 milyon 200 bin konutun 850 bininin 2000 yılı öncesinde inşa edildiğine dikkat çekti. Kentsel dönüşüm kapsamında 12 yılda sadece 92 bin binanın yenilendiğini vurgulayan Yün, “Bu oran yüzde 12-13 seviyelerinde, bu sayılarla İstanbul depreme hazır diyemiyoruz” dedi.

Sakarya Daki Deprem Sismograf Hatasi Cikti-1

Büyük Marmara Depremi Senaryosu: 200 Bin Bina Yıkılabilir

Yün, hem zemin hem de yapı stokunu değerlendiren matematiksel modellemelere göre, 7.5 ve üzeri bir depremde 200 bin civarında binanın ağır hasar göreceğini ya da yıkılacağını öngördüklerini söyledi. Bu durumda, yaklaşık 3 milyon kişinin barınma sorunu yaşayabileceği ifade ediliyor.

Istanbul Depremi (1)

Gebze’de Hayvan Katliamı: Şok Görüntüler! Gebze’de Hayvan Katliamı: Şok Görüntüler!

İstanbul’da Depremde En Riskli İlçeler Hangileri?

İstanbul’da Marmara Denizi’ne yakın ve güneydeki ilçelerin daha büyük risk altında olduğuna dikkat çeken Yün, özellikle Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt ve Silivri gibi ilçelerin yüksek risk taşıdığını belirtti. Ayrıca, Fatih’ten Silivri’ye kadar uzanan hattın da riskli bölgeler arasında yer aldığını ifade etti.

Istanbul Depremi (2)

İstanbul'da En Güvenli İlçeler Nereler?

Zemin yapısı açısından İstanbul’un kuzeyinde daha sağlam bir yapı olduğunu vurgulayan Yün, Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer ve Beşiktaş gibi ilçelerin zemin açısından daha güvenli olduğunu dile getirdi.

Editör: Evrim Tuna Şahin