İŞKUR, iş arayışında olan bireyleri ve işletmeleri bir araya getirerek istihdama aracılık ediyor. Nisan ayı istatistiklerine göre, özel sektördeki iş verenlerin yaklaşık 230 bin elemana ihtiyacı olduğu belirlendi. Ancak bu pozisyonların sadece 100 bini doldurulmuş durumda. İmalat sanayisinde ilk 4 ayda 341 binden fazla eleman açığı yaşanırken, idari hizmet faaliyetleri sektöründe 128 bin 468 ve toptan/perakende ticaret sektöründe ise 113 bin 509 eleman açığı tespit edildi.

Belediye Personel Alımı Iznik Belediyesi

En fazla talep edilen meslek grubu özel güvenlik görevlileri oldu. Turizm ve otelcilik elemanları ise bu açığı ikinci sırada takip etti. Son dönemde özel sektörün en çok talep ettiği meslekler arasında özel güvenlik görevlisi, turizm-otelcilik elemanı, reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi, garson ve satış elemanı bulunuyor.

Adalet Bakanligi Personel Alimi 2024 Bakanlik Personel Alimi Ilanlari Fg8D

Nisan ayında en çok talep edilen ilk 10 meslek şu şekilde sıralandı: 

1. Özel güvenlik görevlisi
2. Turizm ve otelcilik elemanı
3. Reyon görevlisi
4. Konfeksiyon işçisi
5. Garson
6. Satış danışmanı
7. Elle yapılan diğer imalatla ilgili işçiler
8. Güvenlik görevlisi
9. Market elemanı
10. Perakende satış elemanı

İstatistiklere göre, nisanda 63 bin 105'i erkek ve 37 bin 496'sı kadın olmak üzere toplamda 100 bin 601 kişi işe yerleştirildi. Ancak, İŞKUR'a bildirilen eleman açığı sayısı 856 bin olarak gerçekleşti, yani açık pozisyonların sadece yarısı dolmuş durumda.

Kaynak: mynet