Türk Halk Müziği'nin unutulmaz isimlerinden biri olan ve 'Kahtalı Mıçe' olarak bilinen Mustafa Kahtalı, Antalya'da hayatını kaybetti. 74 yaşında vefat eden Kahtalı, son bir yıldır ince bağırsak kanseriyle mücadele ediyordu. 57 yıllık sanat hayatında 19 albüm çıkaran ve 'Gurbet Kuşu' albümüyle büyük bir çıkış yapmıştı.

Kahtali Mice Hayatini Kaybetti 1739602742 385 Small

Bingöl'de yolcu otobüsü şarampole devrildi: 5 ölü 38 yaralı Bingöl'de yolcu otobüsü şarampole devrildi: 5 ölü 38 yaralı

57 Yıllık Sanat Yaşamına 19 Albüm Sığdırdı

Asıl adı Mustafa Aslan olan Kahtalı, 1951 yılında Adıyaman'ın Kahta ilçesinde dünyaya geldi. Müzik hayatına 17 yaşında başlayan sanatçı, 1986 yılında çıkardığı 'Gurbet Kuşu' albümüyle geniş bir hayran kitlesine ulaştı. 57 yıllık sanat hayatı boyunca birbirinden değerli 19 albüm yayımladı. Türk Halk Müziği'ne olan katkılarıyla, halkın ortak sesi olmayı başaran Kahtalı, şarkılarıyla toplumun en derin duygularına hitap etti.

67B009997C2B81682236B8B3

Kanserle Mücadele Etti

Geçtiğimiz yıl, Kahtalı'ya ince bağırsak kanseri teşhisi kondu. Tedavi sürecinde Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun tedavi gören ünlü sanatçı, son zamanlarını Yaşam Vakıf Hastanesi'nde geçirdi. Kanser tedavisi sırasında, sanatçıyı ailesi ve dostları yalnız bırakmadı. Hastanede geçirdiği sürede, hayranları ve sevenleri onu sıkça ziyaret ederek moral verdi. Kahtalı, yaklaşık bir yıl süren bu amansız hastalıkla mücadelesini kaybederek, 15 Şubat sabahı hayatını kaybetti.

67B00Ae07C2B81682236B8Bc

Cenaze Töreni Adıyaman'da

Mustafa Kahtalı'nın cenazesi, memleketi Kahta'da düzenlenecek bir törenle defnedilecek. Adıyaman Üniversitesi'nin, Kahtalı'nın ismini konser salonuna vermesi ile ilgili kararın ardından, Kahtalı'nın ismi bu şehre bir miras olarak kazandırıldı. Ünlü sanatçı, son bir yılını geçirdiği hastane odasında yaşamı ve müzikle ilgili anılarını içeren bir belgesel çekmişti. 6 ay önce, son röportajını belgesel film yönetmeni Serkan Koç’a veren Kahtalı, "Sanatçı olarak toplum seni bağrına basmışsa, sen de onun kıymetini bilmelisin" demişti.

'Kahtalı Mıçe', yalnızca müziğiyle değil, halkla olan bağlarıyla da tanınan bir isimdi. Sanatçı, yaşadığı dönemin toplumsal hafızasını müzikleriyle anlattı ve halkın kalbinde iz bıraktı. Kızı, seslendirme sanatçısı Venda Altuntaş, babasının ardından duyduğu büyük üzüntüyü, "Babam halk müziğinin ortak sesi, halk adamıydı. O, mutluluğunu ve kederini türkülerle aktardı. Gerçek bir halk adamıydı" sözleriyle dile getirdi.

3427 Kahtali Mice Olarak Bilinen Sanatci Mustafa Kahtali Hayatini Kaybetti

Kahtalı Mıçe Kimdir?

Kahtalı Mıçe, asıl adıyla Mustafa Aslan, 1951 yılında Adıyaman Kahta ilçesinde dünyaya geldi. Müzik hayatına 17 yaşında, köy düğünlerinde türkü söyleyerek başlayan sanatçı, 1980’li yıllarda büyük bir çıkış yaptı. Kahtalı, Kürtçe şarkılar söylediği için 1980 ihtilali sonrasında 1 yıl hapis yattı. Sanatçı, 'Gurbet Kuşu' albümü ile müzik kariyerinin zirvesine ulaştı. Ayrıca, Ahmet Sezgin, Mahsuni Şerif gibi büyük isimlerin parçalarını seslendiren Kahtalı, halk müziğine önemli katkılar sağlamıştır.

Kahtalı Mıçe'nin Efsanevi Albümleri

Kahtalı'nın 1980'li yıllardan itibaren müzik dünyasında geniş bir yer edinen albümleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Kara Gözlüm (1985)
  • Gurbet Kuşu (1986)
  • Dilek Dağı (1987)
  • Acı Günlerim (1989)
  • Şu Gurbetin Garibiyim (1995)
  • Damımıza Kar Yağdı (1999)
  • Usta ile Çırak (2002)
  • Bir Peru Gördüm (2013)
  • Tencere Dibin Kara (2023)

Kaynak: HABER MERKEZİ