Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Hafız Rıza Yağız'ın UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi olarak Somut Olmayan Kültürel Miras Envanter Listerine alınması amacıyla bir dosya hazırlanmış ve listeye eklenmiştir.

HAFIZ RIZA YAĞIZ KİMDİR?

1941 yılında çiftçi bir ailede dünyaya gelen Rıza Yağız, Burdur Kozlucalıdır. Müziğe ilgisi çok küçük yaşlarda başlar ve ilk olarak aile fertlerinden etkilenir. Babası kaval, ağabeyi saz çalan, amcaları özel toplantılarda türkü söyleyen Rıza Yağız, müzikle içiçe bir çocukluk geçirir.

Çocukluğunu dedesi Koca Osman'ın yaylasında geçiren Rıza Yağız, okul için ailesinin yanına, Kozluca'ya döner. Taş plaktan dinlediği türküleri kolaylıka hafızasına alan Rıza Yağız, bir yandan da hafız olan annesinden dini bilgiler alır. İlkokulda başarılı bir öğrenci olan Rıza Yağız, mezun olduktan sonra önce Gönen İlköğretmen Okulu'na, sonra da Konya'daki askeri okula başvurur, ancak yaşı küçük olduğu için alınmaz. Yanında çalıştığı Mühendis Mehmet Bey'in yönlendirmesi ve sesinin güzelliği sebebiyle, imam-hatip lisesine yazılır. Dört yıl Antalya İmam-Hatip Lisesi'nde okuyan Rıza Yağız, aynı zamanda velisi olan Müdür Nurettin Bey İstanbul'a atanınca, Lise 2 ve 3. sınıfları Eminönü'nde okur. Rıza Yağız, okul çağında da müzikten kopmaz. Orta 3. sınıfta harçlıklarını biriktirerek, annesinden gizli bir saz alıp tavan arasına saklar ve gizli gizli çalar.

Yöre düğünlerinde çalan Belenli Topal Cafer, Yaygıdı Süleyman ve Höyüklü Arap'tan etkilenen Rıza Yağız, liseyi bitirdikten sonra Kozluca'nın Elmacık Köyü'ne tayin olur. 2 yıl burada görev yaptıktan sonra Lüleburgaz'da askerliğini yapar, askerlik süresince askeri gazinoda saz çalıp türkü söyleyerek kendini geliştirme fırsatını bulur. Askerlik bittikten sonra Kozluca'nın çeşitli köylerinde imamlık yapan Rıza Yağız, 1963'te Antalya Radyosu'nda bir yayına katılır. Ancak ailesi, özellikle de annesi, imamlıkla müzisyenliğin beraber yapılamayacığını düşünmekte, ve ondan müzisyenliği bırakmasını istemektedir. Ancak o, 11 yıl boyunca yaptığı imamlık görevini bırakarak, Kozluca Belediyesi'nde zabıta olarak görev yapmaya başlar. 2 yıl sonra Trafik bürosu memuru olur.

1974'te Almanya'ya giden Rıza Yağız, burada konserler verir, 1976'da ise İzmir Radyosu'nda açılan Mahalli Sanatçılar Sınavı'nda birinci olur. Çeşitli zamanlarda İzmir, Ankara ve Antalya radyolarının yayınlarına katılan Rıza Yağız, halen Kozluca'da yaşıyor ve müziğe sevdalı çocuklarıyla birlikte çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: 11 Haziran 2007'de TRT-Radyo-4'te yayınlanan 'Halk Ozanlarımız Mahalli Sanatçılarımız' programı.

HATİCE KÜBRA SAVAŞ