Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan bir yıl önce yeni ekonomi modeline geçildiğini söyledi ...

Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan bir yıl önce yeni ekonomi modeline geçildiğini söyledi ve “Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz." Dedi.                   
 Yeni ekonomi modelinin bir yıllık karnesine şöyle bir bakalım. Politika faizi yüzde 19’dan yüzde 12’ye gerilerken Dolar kuru 8,5 liradan 18,50 liraya çıktı. Yıllık resmi enflasyon yüzde 19,6’dan yüzde 83,5’e çıkarken dış ticaret açığı da 29,8 milyar dolardan 73,4 milyar dolara yükseldi. Yeni ekonomi modeline geçilmesiyle döviz kurları Türk lirası karşısında hızla yükselişe geçti. Akaryakıt ve gıda fiyatları başta olmak üzere enflasyon hızla artarken AK Parti iktidarındaki en yüksek oranlar görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon Eylül 2022’de  83,45 ile rekor kırdı.
 Bu tespitleri yaptıktan sonra üretim ve ihracat açısından yeni ekonomik modeli bir de başka yönden değerlendirelim, pandemi ile başlayan ve dünya çapında enflasyonu tetikleyen, uzun tedarik süreleri ve aksamalar, yüksek nakliye bedelleri, Türkiye’yi bir tedarik üssü yapabilecek önemli fırsatlarda doğuruyor. Avrupaya olan yakınlığımız, üretim becerilerimiz, turizme yansıyan olumlu etki.  Dünyadaki bu durgunluktan çok da avantajlı çıkabiliriz. Ama üretim açısından dikkat edilecek konular var, Ar-Ge ve İnovasyon, katma değerli üretim, teknolojiye yatırım vb. eğer bunları başarabilirsek başka bir Türkiye yaratabiliriz. Yeni Türkiye’den dünya markaları çıkarabiliriz. 
 Kalkınmak için üretmeliyiz, yerli ve milli üretimi desteklemeliyiz.
Saygılarımla
Hüseyin ERDEM 05/10/2022