Proje, Burdur Gelişim Merkezi desteği ile MAKÜ’nün çeşitli koordinatörlükleri ve merkezleriyle işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Bunun yanında lisans öğrencileri tarafından yapılacak anket ile toplumsal katkı, mutluluk, sürdürülebilirlik, engellilik ve bağımlılıkla mücadele konularında bir alan araştırması yapılacak. Bu çalışma kapsamında en az 5 bin kişiye ulaşılması planlanmakta. Bu kapsamlı çalışma, Türkiye genelinde benzeri olmayan bir çalışma olup, ilin refah haritasını oluşturacak ve politika yapıcılara, yerel aktörlere önemli bir veri kaynağı sağlayacak.
Proje hakkında bilgiler veren Toplumsal Katkı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Öçal Burdur’un Refah Haritasının çıkarılması projesinin Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünün Burdur Gelişim Merkeziyle birlikte koordine ettiği ve kurguladığı bir çalışma olduğunu belirterek; “Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü olarak üniversitemizin evrensel bilgiden toplumsal katkıya misyonunu hayata geçirebilmek için Burdur refah haritası isimli bir çalışma bir proje kurguladık. Kurguladığımız sorularla birlikte Burdur merkezde en az 5.000 kişiye ulaşarak çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Burdur'un refahında biz Burdur’un geliri, yoksulluk durumu, sağlık durumu, sosyal dışlanma, bağımlılık, Burdur’da şiddet var mı? Burdur’daki halk mutlu mu? Halk üniversiteden ne bekliyor? Halkın ihtiyaçları doğrultusunda ne gibi sosyal politikalar üretebiliriz? Bu aslında Burdur’un ihtiyaçlarını ortaya çıkabileceğimiz bir çerçeve. Şehrin ihtiyaç duyduğu noktalar nelerdir? Şehrin tespit edebileceğimiz eksiklikleri nelerdir? Bunların araştırmasını yapacağız. Üniversitemizdeki kurumların her birinin işin içinde olduğu sorularını hazırladığı, sonuç olarak da Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü himayesinde Burdur Gelişim Merkezi desteğiyle yapılan bir çalışma. Zaten üniversitemizin evrensel bilgiden toplumsal katkıya mottosundaki en büyük aktörlerinden bir tanesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü. Yani şehrine dokunan üniversite, şehrine faydalı olan, şehrin refahını arttıran, bilimi damıtarak topluma katkı fonksiyonunu daha da arttıran üniversite. Temel gayemiz, üniversitenin şehre daha çok dokunması, şehrin refahını arttırması, yaşanılabilirliğini desteklemesi, işte bu çalışma yapacağımız projeler için bir rehber. Aslında bu bir deniz feneri, bize yol gösterecek, projelerimizi buna göre kurgulayacağız. Projelerimizi çıkan istatistiklere göre yoğunlaştıracağız. Bu projelerimiz de bize yol gösteren bir araştırma olacak. Bu yüzden çok önem veriyoruz. Kamunun bize sunmuş olduğu kaynağı gerçek sorunları tespit edip gerçek sorunlara güçlü sosyal politikalarla, güçlü sosyal projelerle parmak basıp, ne ise sorun onu azaltarak ortadan kaldıracağız. Yani bu çalışma bize doğruyu gösterecek olan bir çalışma.” Dedi.
Proje Türkiye’de yapılmış bir ilin ilk refah haritası olacak
Projenin Türkiye’de neredeyse bu kapsamda yapılmış bir ilin refah haritası anlamında ilk çalışmalardan bir tanesi olacağını söyleyen Öçal; “Refah haritası çalışmamız ilk etapta pilot olarak Burdur merkezde uygulanacak. Önümüzdeki yıllarda Burdur’un ilçelerinde de gerek koordinatörlüklerimiz, gerekse meslek yüksek okullarımızın desteğiyle ve koordinasyonuyla tüm ilin refah haritasını çıkarmayı planlıyoruz. Özel olarak eğitimlerini verdiğimiz 20 part time öğrencimizi alana çıkartacağız. Alan araştırması izinlerinin alınmasının hemen akabinde başlayacaklar. Alan araştırmamızın yaklaşık 2 -2.5 ay sürmesini planlıyoruz. Daha sonra analizlerle birlikte Temmuz ayı gibi biz Burdur’un refah haritasını takdim edeceğiz. Yönetimimize ve Burdur’a bunu raporlaştırıp sunacağız. Çünkü bir kitlenin refahını ölçen bir şehrin refahını ölçen, bu kadar geniş kapsamlı çok az araştırma mevcuttur.” şeklinde konuştu.