Program kapsamında pilot illerden biri olan Burdur’da MAKÜ ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) işbirliği ile gerçekleştirilen Siber Vatan Programında 400’e yakın öğrenci başvuru yaptı. Yapılan değerlendirme sınavı sonucunda ise başarılı olan 40 öğrenci alanında uzman yazılımcılar tarafından siber güvenlik ve yazılım eğitimi almaya hak kazandı.
MAKÜ-BAKA Teknokenti Hayvancılık Teknolojileri Kuluçka Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Siber Vatan Programı ile öğrencilerin dijital teknolojiler konusunda farkındalığının artırılması, siber güvenlik, yazılım ve yapay zekâ gibi alanlarda teknoloji odaklı girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla çeşitli modüllerden oluşan program ve projeler kurgulanıyor. Kurgulanan programlarda eğitimlerin yanında teknik geziler, usta çırak buluşmaları, konferanslar ve seminerler, mentor firmalar ile birebir çalışmalar, Capture The Flag yarışmaları ile girişimcilik ekosistemi oluşturuluyor ve geliştiriliyor.
Yüz yüze yapılan eğitimlerin son günü olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy, “Aldığınız eğitimler Kalkınma Ajanslarının siber güvenliğe dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı arttırmak, Türkiye’de yetişmiş iş gücünü sağlayarak iş olanakları oluşturmak ve kariyer gelişimine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bir proje. Eğitimlerin nitelikli bir şekilde ilerlediğini duymak ve görmek çok güzel. Eğitim bugün burada bitmiyor. Proje kapsamında farklı eğitimlerle bir yıla yayılan bir süreç söz konusu. Hepinizde yüksek bir motivasyon görüyorum. Burada farklı veya benzer eğitimler gerçekleştirebiliriz. Neler yapılabilir konusunda bizlere fikir verin, bizler de kaynak ve fırsat oluşturalım. Bu program kapsamında emeği geçen herkese de çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Eğitimler sonunda staj ve iş imkanları doğacağını vurgulayan BAKA İl Koordinatörü Mustafa Yüce ise BAKA – MAKÜ işbirliği ile gerçekleşen bu proje için emek veren herkese teşekkür etti.
Program hakkında bilgiler veren Siber Güvenlik Uzmanı Eğitmen Muhammet Şahin Adibaş, “Burada 7 günlük bir eğitim verdik. Eğitim 2 aşamadan oluşuyor. İlk 2 gün temel Linux kullanımı, son 5 günde ise Beyaz Şapkalı Hacker eğitimi oluyor. Bilgi nedir?’den başlayıp bir sistemin nasıl hacklenebileceğine kadar eğitim veriyoruz. Bunu hem teorik hem de pratik olarak yapıyoruz. Eğitim sonunda katılımcılar hem bu sistemlerin güvenliğini nasıl sağlayabileceklerini hem de bu sistemleri nasıl hackleyebileceklerini öğreniyorlar. Bu şekilde Siber Vatan’a katkıda bulunmuş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Eğitimlere katılan yazılım ve bilgisayar mühendisliği, bilgisayar teknolojileri ve programlama bölümü başta olmak üzere birçok farklı bölümden öğrencinin yer aldığı derslerde öğrenciler öğrendiklerini uygulama fırsatı bulduklarını, siber güvenlik alanında detaylı bilgiler edindiklerini ve kendilerini geliştirebilecekleri alanların farkına vardıklarını vurguladılar.