Avşarhan Konferans Salonu'nda düzenlenen törene, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy'un yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Göçer'in konuşmacı olarak yer aldığı 'Mehmet Akif ve İstiklal Marşı' temalı konferansta, Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı nasıl ve hangi şartlarda yazdığı üzerine bilgiler verildi. Göçer, Mehmet Akif'in Birinci Dünya Savaşı sonrası işgal altındaki vatan topraklarının kurtarılması için seferber olduğunu, Anadolu'yu dolaşarak istiklal mücadelesinde aktif rol aldığını belirtti. Akif'in, özellikle Balıkesir Zağnos Paşa Camii'nde ve Kastamonu'da verdiği vaazların, ülkenin dört bir yanına ulaştırıldığını ve milli mücadeleye önemli bir destek sağladığını ifade etti.
Mehmet Akif Ersoy'un Kalemiyle İstiklal Marşı'nın Öyküsü
Göçer, "Mehmet Akif, bir marş yazmakla kalmamış, aynı zamanda milletin hür yaşama iradesini şiirsel bir dille ifade etmiştir. Bu eşsiz eserle milletimizi vatan, bayrak, birlik, beraberlik gibi ortak değerler etrafında birleştirerek, bağımsızlık arzusunu zirveye taşımıştır" dedi. 724 şiir arasından Akif'in Şiiri Seçildi Akif'in şiirindeki tasvirin önemine, şiirlerinde bilim, din ve çalışmayı işlediğine dikkat çeken Göçer, 724 şiir arasından Akif'in şiirinin İstiklal Marşı olarak seçildiğini vurguladı. "İstiklal Marşı için düzenlenen yarışmaya çok sayıda şair katıldı. Akif başlangıçta yarışmaya katılmamıştı ancak, gelen şiirlerin beğenilmemesi üzerine, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver ve Hasan Basri Çantay'ın çabalarıyla Mehmet Akif, iki günde şiirini tamamlayıp meclise sundu. Mecliste okunduktan sonra, Tunalı Hilmi hariç tüm vekiller ayakta alkışlayarak İstiklal Marşı'nı milli marş olarak kabul ettiler" diye konuştu. Mehmet Akif, şiirlerinde istiklal ve hürriyeti sancak, bayrak, ay yıldız, nazlı hilal gibi simgelerle ilişkilendirir. Göçer, "Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım / Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım / Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım" mısralarıyla bu ilişkiyi vurguladı. Konferansın sonunda, Göçer, "İstiklal Marşı'nın kabulünün 103. yılını kutluyor, 'Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın' diyen Mehmet Akif Ersoy'u ve vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz" dedi.
Etkinlik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy'un Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Göçer'e Teşekkür Belgesi ve Anı Plaketi vermesiyle sona erdi. Konferansa katılan öğrencilere ise Safahat hediye edildi."