‘KUANTUM FİZİK nedir?’
‘KUANTUM DOLANIKLIK TEORİSİ nedir?’ sorularına hepimizin anlayabileceği seviyede yazmaya çalışacağım..

KUANTUM FİZİĞİ YA DA KUANTUM MEKANİĞİ şöyle tarif edilir:
Atom altı parçacıkları inceleyen bir temel fizik dalıdır. Kuantum mekaniği, moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır..

Kuantum kuramı maddeyi enerji olarak tanımlar ve maddeler arası etkileşimleri enerji alanlarının etkileşimi olarak görür..

KUANTUM DOLANIKLIK TEORİSİ basitçe nedir?
Dolaşık haldeki iki parçacığın tekine ne olduğu, birbirlerinden çok uzakta olsalar bile, diğerine ne olacağını belirler..

Örneklersek: 
Bir kalem düşünün, 2 parçaya bölelim. Bir parçasını Brezilya’ya götürelim, diğer parçası Türkiye’de olsun.. 
Türkiye’deki parçayı sola doğru döndürürsek anında (saliseler içinde) Brezilya’daki parça da sağa doğru dönüyor..

KUANTUM DOLANIKLIK TEORİSİ deneylerle kanıtlandı ve 2022 Yılı Nobel Fizik Ödülü'nü kuantum mekanikleri konusundaki çalışmalarından ötürü Fransız fizikçi Alain Aspect, Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi John F. Clauser ve Avusturyalı kuantum fizikçisi Anton Zeilinger kazandı..

Peki, ALBERT EİNSTEİN ne söyledi?
Cisimlerin sadece kendi lokalitelerinde (civarlarındaki yerel uzay-zaman dokusunda) olup bitene etki edebileceğine inanan Albert Einstein, "uzak mesafeden ürpertici etkileşim" (İng: "spooky action at a distance") olarak adlandırdığı böyle bir davranışın imkansız olduğunu düşünmüştür..

2022 yılında ALBERT EİNSTEİN bu teorisi çökmüştür. Uzay-zaman olmadan DOLANIK atom altı 2 parçacık etkilenebilmektedir. Yine kalem örneğini verirsek; kalemin bir parçası dünyada kalsın, diğer parçası başka galaksiye gitsin, dünyadaki parçacığa müdahale galaksi ötesindeki parçacığı saliseler içinde (IŞIK HIZININ milyonlarca kat üstünde) etkilemektedir. Böylece ZAMAN-MEKAN yok olmuştur.. 

Bundan sonrası tamamen benim şahsi hayali düşüncemdir..

Bu deneyle IŞIK HIZININ bile aşılması FİZİK ÖTESİ olaydır. Sonsuzluk evreninde atom altı parçacık enerjileri hareket halinde olduğunu ben de düşünmekteyim..

SES HIZI saatte 1245 KM.
IŞIK HIZI saniyede 300.000 KM.
DOLANIK PARÇACIK HIZI sonsuz KM. olduğu için daha ses hızını bile zar-zor aştığı dikkate alınırsa; İNSANOĞLUNUN kat etmesi gereken çok ama çok uzun yolu vardır..  

Gelecek hafta ilginç konuları görüşmek üzere sağlıklı ve sevgiyle kalın..

SOKAK GAZETECİSİ
Bucak-BURDUR