Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Kasım ayı verilerini değerlendirdi. Çandır, “Kasım ayı Tarım-GFE aylık 1,41 olarak açıklandı. Bu rakam, endeksin ölçüldüğü 2015 yılından bu yana Kasım ayları ortalamasının (%2,22) altında kalarak olumlu bir gelişme göstermiştir” dedi.

Yıllık olarak girdiler yavaşladı

Çandır, Kasım ayında yıllık tarımsal girdi maliyeti artış oranının %32,92 olduğunu belirterek, “Bu oran, son 9 yılın Kasım ayları ortalamasının (%33,57) altında kalmıştır. Hem aylık hem de yıllık bazda tarım girdi maliyetleri, uzun vadeli ortalamaların altına gerilemiştir” ifadelerini kullandı.

Tarımda Fiyatlar Düşüyor Yem Fiyatları Neden Yükseliyor?-3

Alt Kalemlerde Dikkat Çeken Değişimler

Tarım-GFE’nin alt kalemlerindeki artışlara dikkat çeken Çandır, enerji, gübre ve yem gibi kalemlerdeki değişimlerin sektörü doğrudan etkilediğini söyledi. Kasım ayında:

  • Yem fiyatları aylık %2,36, yıllık %33,25 arttı.
  • Tohum fiyatlarında yıllık %53,35’lik artış görüldü.
  • Enerji maliyetleri yıllık %19,27 artarken, gübre maliyetleri %17,85 yükseldi.

Tarımda Fiyatlar Düşüyor Yem Fiyatları Neden Yükseliyor?-1

Üreticiler Lehte Durum Yaşıyor

Çandır, Kasım ayında üretici lehine bir dönüş yaşandığını belirtti. Tarımsal üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE), Kasım ayında aylık %8,88 artışla son 10 yılın ortalamalarının üzerinde açıklandı. “Bu durum, üreticilerin uzun süredir aleyhine seyreden eğilimin değiştiğine işaret etmektedir” dedi.

Baldızını ve kuryeyi öldürmüştü: Cezası belli oldu Baldızını ve kuryeyi öldürmüştü: Cezası belli oldu

Tüketici Enflasyonu ve Üretici Üzerindeki Etkisi

Kasım ayında tüketici enflasyonu (TÜFE), yıllık %47,09 olarak açıklanırken, gıda enflasyonu %48,57 oldu. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise %59,79 olarak kaydedildi. Çandır, tüketici tarafındaki bu yüksek oranların, tarım sektöründeki enflasyon baskısının tüketiciye yansıdığını ortaya koyduğunu söyledi.

Tarımda Fiyatlar Düşüyor Yem Fiyatları Neden Yükseliyor?-2

Sürdürülebilirlik İçin Fiyat Dengesi Şart

Tarım maliyetleri ve fiyat artışları arasında denge kurulmasının önemine değinen Çandır, şu çağrıda bulundu: “Üretici fiyatlarının girdi maliyetlerinden yüksek seyretmesi, tarım sektöründe sürdürülebilirliği sağlamak açısından kritik bir rol oynamaktadır.”

Kaynak: İHA