Başvurular ve Kararlar

Sunay Karamık, komisyonun 28. Yasama Dönemi'nde 1 Temmuz itibariyle toplam 9 bin 989 başvuru aldığını açıkladı. Bu başvuruların yüzde 90'ının e-dilekçe üzerinden yapıldığını belirten Karamık, "21 başkanlık divanı toplantısında 9 bin 370 dilekçe hakkında karar verildi. 4 bin 721 başkanlık divanı kararı alındı ve 21 cetvel halinde yayınlandı. 74 dilekçe ise mevzuata uygun olmadığı ya da mükerrer olduğu gerekçesiyle işleme alınmadı," dedi. Komisyonun çalışmalarının titizlikle yürütüldüğüne ve medyada artan görünürlüğüne dikkat çekti.

Akran Zorbalığına Karşı Alt Komisyon

Komisyon, ilkokula giden çocuğu akran zorbalığına maruz kalan bir vatandaşın başvurusunu değerlendirdi. Sunay Karamık, bu konunun Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu'nda ele alınması gerektiğini vurguladı. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, akran zorbalığının toplumda yaygınlaştığına dikkat çekerek, kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Kayışoğlu, "Şiddetin yaygınlaştığını gözlemliyoruz. Toplumun mutabık kaldığı şiddetin gerekçelerinden biri de yayınlanan diziler ve televizyon programları," dedi.

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ise akran zorbalığında mağdur ve fail ayrımı olmadığını belirtti. Bozan, "Akran zorbalığı değil, zorbalaştırılan akranlar. 12 yaşından küçük çocukların yaşadığı sıkıntıda, ceza mevzuatının suç görmediği bir konuda fail-mağdur ayrımına girmemiz söz konusu değil," dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Yıldız Konal Süslü, akran zorbalığının ergenler arasında da görüldüğünü belirterek, "Liselerde de karşılaştığımız bir durum. Veli, öğretmen ve çocuğun kendi psikolojisi açısından değerlendirirsek, komisyonun en değerli sosyal çıktısı olacaktır," dedi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde İlköğretim ile Ortaöğretim Kurumlarında Akran Zorbalığının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu kurulmasına karar verildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sözleşmeli personel alacak! Başvuru şartları neler? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sözleşmeli personel alacak! Başvuru şartları neler?

Toplum Bilinçlendirilecek

Komisyon, akran zorbalığı konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek için çalışmalar yürütecek. Yapılacak çalışmalarla, okullarda ve toplumda farkındalık yaratılması hedefleniyor. Özellikle çocukların ve gençlerin güvenli bir eğitim ortamında bulunmaları için gerekli önlemler alınacak.

Editör: Haber Merkezi