TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) yayımladığı 2021-2023 hayat tablolarına göre Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi 77,3 yıl olarak açıklandı. Bu rakam, bir önceki döneme göre hafif bir gerilemeyi işaret ediyor.
Erkekler ve Kadınlar Arasındaki Yaşam Süresi Farkı 5,3 Yıl
Verilere göre, erkeklerin doğuşta beklenen yaşam süresi 74,7 yıl iken, kadınlarda bu süre 80 yıl. Bu da kadınların erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun yaşadığını gösteriyor.
15 ve 30 Yaşındaki Kişilerin Beklenen Yaşam Süresi
15 yaşındaki bireyler için beklenen yaşam süresi 63,5 yıl olurken, 30 yaşındaki kişiler için bu süre 49,1 yıl olarak hesaplandı. Kadınların bu yaş gruplarında erkeklerden daha uzun yaşam beklentisine sahip olduğu dikkat çekiyor.
50 ve 65 Yaşındaki Kişilerin Beklenen Yaşam Süresi
50 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresi 30,1 yıl olarak belirlendi. Kadınlar bu yaşta erkeklerden ortalama 3,3 yıl daha uzun yaşıyor. 65 yaşında olan kişilerde ise ortalama yaşam süresi 17,4 yıl oldu.
Tunceli, En Uzun Beklenen Yaşam Süresine Sahip İl
Türkiye genelinde doğuşta beklenen yaşam süresi en yüksek il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’yi 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin izledi. En düşük yaşam süresi ise 76,1 yıl ile Kilis'te kaydedildi.
Eğitim Seviyesi Yükseldikçe Beklenen Yaşam Süresi Uzuyor
Eğitim seviyesine göre beklenen yaşam süresi analizine göre, eğitim düzeyi yükseldikçe yaşam süresi de uzuyor. Ortaöğretim altı eğitim seviyesine sahip 30 yaşındaki bireylerin beklenen yaşam süresi ile yükseköğretim düzeyine sahip bireyler arasında 5 yıllık bir fark olduğu tespit edildi.