2012 yılında 35 koyunla başladığı bu işte, bugün 450 koyuna ulaşan Armağan, kış mevsiminde küçükbaş hayvan bakımının zorluklarını anlattı.

Üniversite Mezunu Çoban 35 Koyundan 450’Ye Uzanan Hikaye 3

Kış Aylarında Küçükbaş Hayvan Bakımı Zorlaşıyor

Kış mevsiminde koyunlarını ağılda besleyen Ali Armağan, saman, yonca, mısır, pancar küspesi ve ayçiçeği gibi yemleri harmanlayarak hayvanlarını besliyor. Ancak kış aylarında dışarıda otlatma imkanı olmadığı için yem masraflarının arttığını belirtiyor. Her bir koyuna günlük 1 kilo kesif yem verildiğini söyleyen Armağan, bakım maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen işini severek yaptığını ifade ediyor.

Üniversite Mezunu Çoban 35 Koyundan 450’Ye Uzanan Hikaye

Benzinle sobayı tutuşturmaya çalışan genç yüzünden yaralandı Benzinle sobayı tutuşturmaya çalışan genç yüzünden yaralandı

"Koyunculuk Bir Sevda"

Mesleği hakkında konuşan Armağan, koyunculuğun bir tutku olduğunu dile getirdi. Çocukluğundan beri bu mesleğin içinde olduğunu belirten Armağan, “Askerden döndükten sonra baba mesleğini devraldım. 35 koyunla başladım, şimdi 450 koyunla devam ediyorum. Kuzulama dönemleri kış aylarına denk geliyor, bu nedenle gece gündüz ağılda hayvanların başında bekliyoruz” dedi.
Üniversite Mezunu Çoban 35 Koyundan 450’Ye Uzanan Hikaye 1

Kış Mevsiminde Koyunculuk Daha Fazla Çaba Gerektiriyor

Armağan, kış şartlarında çobanlığın yaz aylarına göre daha zor olduğunu belirterek şunları ekledi:
“Kışın yem masrafları artıyor ve daha fazla işçilik gerekiyor. Saman, küspe ve yonca gibi doğal yemlerle hayvanların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu meslek zor olsa da severek yapanlar için büyük bir mutluluk kaynağı. Hayvanlara ne kadar iyi bakarsanız, o kadar verim alırsınız.” 
Üniversite Mezunu Çoban 35 Koyundan 450’Ye Uzanan Hikaye 2

Kaynak: İHA