Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kalıcı yaz saati uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamada, dünya genelindeki diğer başkentlerde güneşin doğuş saatleri ile ilgili verileri paylaşarak Türkiye'nin yaz saati uygulamasındaki sıkıntıları anlamakta zorlandığını belirtti.
Bakan Bayraktar, Türkiye'de yaz saati uygulamasının tarihçesine de değinerek, 1940 yılında Avrupa ile aynı tarihlerde başlatılan uygulamanın ardından zaman içinde çeşitli dönemlerde değişikliklere gidildiğini aktardı.
Bakan Bayraktar, "Türkiye'de 1940 yılında yaz saati uygulamasının Avrupa ile aynı tarihlerde yapılmasına karar verilmiş. 1962-1972 arasında Türkiye'de aralıklı olarak bugünkü gibi yaz saati uygulaması yapılmış. 1978-1984 arasında ise sürekli yaz saati uygulanmasına geçilmiş. 1984'ten sonra da Batı ile daha uyumlu olabilmek için yaz saati uygulaması değiştirilmiş. Biz 20 Kasım 2015'te İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir protokol kapsamında yaz saati uygulamasının enerji verimliliğine etkisini araştırmışız. Burada 11 kişilik bir akademisyen heyeti var. Bu heyetin içinde psikoloji danışmanlık ve rehberlik bölümü uzmanları, sosyologlar ve diğer teknik arkadaşlar var... İstanbul'da güneş saat 8.20'de ağarıyor, Paris'te saat 8.34'te, Berlin'de yine saat 8.30'da. Oralarda hiçbir problem olmuyor, bizde neden problem oluyor anlamakta güçlük çekiyorum." açıklamalarında bulundu.