Merkez Bankası şaşırttı! İşte ekim ayı faiz kararı Merkez Bankası şaşırttı! İşte ekim ayı faiz kararı

Gelir İdaresi Başkanlığı, 7 bin lira ve üzerindeki ödemelerin bankacılık sistemi üzerinden yapılmasını zorunlu kılan düzenleme ile ilgili yeni bir tebliğ yayımladı. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde, ceza uygulanacak ve uygulanmayacak işlemler örneklerle açıklandı.

Bu düzenleme, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmeyi ve vergi tabanını genişletmeyi amaçlıyor. 7 bin liranın üzerindeki tüm mal ve hizmet alımları, vergi mükellefi olsun ya da olmasın, banka veya finansal kurumlar aracılığıyla yapılmak zorunda olacak. Ödemenin banka üzerinden yapılmaması durumunda hem alıcıya hem de satıcıya ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Tevsik Zorunluluğu Kapsamı Genişletildi

Düzenleme kapsamında, banka hesabı veya kredi kartı olmayan kişiler de ödeme işlemlerini banka, PTT şubeleri veya ATM'ler üzerinden gerçekleştirmek zorunda. Bu yolla ödeme yapan kişilerin tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak.

Ceza Uygulanacak Örnekler

Bir örnekte, bir memurun 20 bin TL değerinde buzdolabı alması durumunda ödemenin banka üzerinden yapılması gerektiği belirtiliyor. Aksi halde, hem alıcı hem de satıcı ceza alacak.

Başka bir örnekte ise, 25 bin TL'lik cep telefonunu nakit olarak ödeyen bir müşteri ve aynı gün bankaya parayı yatıran satıcıya ceza kesileceği vurgulanıyor. Nakit işlemler ceza riski taşıyor.

Editör: Evrim Tuna Şahin