İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, bu durumun son bir aydır belirgin bir şekilde arttığını belirtiyor. Peki, bu hastalığın nedenleri neler ve ne zaman hastaneye başvurmalıyız? İşte detaylar.

Neden İshal Vakalarında Artış Var?

Prof. Dr. Ersin Aksay, son bir ayda hastaneye başvuran hastalarda ishal vakalarının arttığını vurguluyor. “Günde 20-30 vaka ile karşılaşıyoruz. Çoğu viral hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyor,” diyen Aksay, bazı hastalarda bulantı, kusma ve yüksek ateşin de eşlik ettiğini belirtiyor. Viral enfeksiyonlar dışında, az sayıda bakteriyel ve parazitsel enfeksiyonların da görüldüğünü ifade ediyor.

İshal Ne Zaman Ciddileşir?

İshal süresi uzadığında veya hastanın durumu ağırlaştığında, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Aksay, şu uyarılarda bulunuyor: “Normalde viral enfeksiyonlarda ishal 2-3 gün sürer, ancak 3-4 günden fazla süren ishaller, kanlı ishal, ateş, aşırı bulantı ve kusma durumunda tetkik edilmesi gerekiyor. Özellikle sistemik hastalığı olan yaşlı bireylerde sıvı kaybı, akut böbrek yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.”

2 Yaşındaki Bebeğe Önce Cinsel İstismar Sonra Öldüresiye Dayak Attılar 2 Yaşındaki Bebeğe Önce Cinsel İstismar Sonra Öldüresiye Dayak Attılar

Dışarıdan Yenen Yiyecekler ve Hijyen

Hastalığın nedenleri arasında dışarıdan yenilen çiğ sebzeler ve güvenilir olmayan su kaynakları da yer alıyor. Prof. Dr. Aksay, “Aile içerisinde bir bireyin enfekte olması durumunda, diğer bireylere bulaşma riski artıyor,” diyor. Dışarıdan alınan gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Aksay, özellikle çiğ sebzelerden ve kümes hayvanlarıyla ilgili gıdaların doğru bir şekilde pişirilerek tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

İshal Olan Bireyler Ne Yapmalı?

İshal olan bireylerin sıvı alımını artırması, yağlı gıdalardan kaçınması ve sindirimi kolay gıdalara yönelmesi öneriliyor. El hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini de belirten Aksay, hastaların, hastalık sürecinde kendilerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: dünya.com