Ağrı Dağı'nda donarak hayatını kaybeden iki dağcı ile birlikte tırmanış yaparken arkadaşlarını kaybeden ve ayak bileği kırılan akademisyen Usseb Karahalil, Erzurum'da tedavi gördüğü hastanede yaşadıklarını anlattı. Hollandalı akademisyen, "Dağda göz gözü görmüyordu. Rehberimiz hava şartlarının uygun olmadığını ve daha ileri gitmenin riskli olduğunu belirtmişti. Aşağı yukarı 5 bin rakımdayken onlar ilerlediler." dedi.

Ağrı Dağı'nda donarak can vermişlerdi: Korkunç anları anlattı - 3

Çocuğu taciz etmeye çalışan şahsı döverek hastanelik ettiler Çocuğu taciz etmeye çalışan şahsı döverek hastanelik ettiler

Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen dağcı grubu, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Ağrı Dağı'na tırmanış için harekete geçti. Perşembe günü başlayan tırmanışlarını cumartesi sabahı zirveye ulaştıran grup, iniş esnasında Dilek Gökbulak ve Muhammed Halim Dalgın'ı kaybetti. 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbarın ardından AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri arama çalışmalarına başladı. Yerli rehberler, Ağrı Dağı'nın kuzey tarafındaki buzul platosunda her iki dağcının donmuş cesedini buldu.

Ağrı Dağı'nda donarak can vermişlerdi: Korkunç anları anlattı - 4

Erzurum'da bir hastanede ayak bileği kırığı tedavisi gören Karahalil, Ağrı Dağı'na tırmanış sürecini şu şekilde anlattı: "Beraberinde çocukları Siirin ve Milan ile Doğubayazıt'tan ayrıldık ve grup halinde çıkmaya başladık. 7 kişi dağa çıkmıştık, bir arkadaşımız 3 bin 200 rakımda gruptan ayrılarak geri döndü. Rehber eşliğinde 6 kişi 4 bin 200 rakıma kadar çıktık. Gece uyanıp kahvaltı yaptıktan sonra 01.00 gibi tırmanışa devam ettik. Grubumuz yavaş ilerliyordu, ancak Halil Bey ve Dilek Hanım çok hızlıydı. Rehber, onları gruptan ayrılmamaları konusunda uyardı."

Ağrı Dağı'nda donarak can vermişlerdi: Korkunç anları anlattı - 5

Karahalil, 5 bin rakım civarında olumsuz hava koşullarıyla karşılaştıklarını ve rehberin daha ileri gitmenin riskli olduğunu belirttiğini söyledi. "Hava çok kötüydü, göz gözü görmüyordu. Halil Bey ve Dilek Hanım sabah saatlerinde kaybolduğunda, bu haber bizi derinden etkiledi. Çocuklarım psikolojik olarak çok etkilendi, 2 arkadaşımızı kaybettik." şeklinde konuşan Karahalil, rehberlerin kendisini ve çocuklarını güvenli bir şekilde aşağı indirdiğini ve kendisinin iniş sırasında ayak bileğini kırdığını belirtti.

Ağrı Dağı'nda donarak can vermişlerdi: Korkunç anları anlattı - 7

Erzurum'daki Buhara Hastanesi Başhekimi Dr. Hulki Aşır, Karahalil'in ayak bileği kırığı nedeniyle tedavi gördüğünü ve yakın zamanda ameliyat edileceğini ifade etti.  Ağrı Dağı'na tırmanış sırasında yaşanan bu trajedi, dağcı camiasında derin üzüntü yaratırken, kayıp dağcıların cenazelerinin indirilmesi için çalışmalar sürüyor.

Kaynak: Haber Merkezi