Burdur, Türkiye’nin göller şehri olarak da bilinen, doğal miraslarla donatılmış keşfetmeniz gereken bir cevher. Büyüğü, küçüğü, tatlısı, tuzlusu her çeşit göl bulabileceğiniz Burdur, doğanın tadını çıkarabileceğiniz en uygun şehirlerden biri. Sınırları içerisinde yer alan tabiat parkları ve doğa harikası ormanlarıyla görenleri büyüleyen şehir, Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında başta geliyor. Gezmek için büyük bütçelere de ihtiyaç duymayacağınız Burdur’da, gezi sırasında size yardımcı olması için harika bir gezi rehberi hazırladık. İşte tüm detaylarıyla listemiz sizlerle. Hazırsanız keyifli yolculuğumuza başlayalım!

Kaç günde gezilir: Burdur gezinizi ortalama 1 – 2 günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Akdeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen Karasal iklimin etkilerinin de görüldüğü Burdur’da kışlar soğuk ve yağışlı; yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Burdur seyahati için en uygun dönem İlkbahar ayları ve Yaz mevsimi başları olacaktır.

Müze Kartı: Aşağıda da bahsedeceğimiz gibi Burdur’da görülmesi gereken pek çok antik kent, ören yeri ve müze bulunmaktadır. Bu yerlerin her birine, Türkiye’nin hemen her şehrinde geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ ile indirimli veya ücretsiz olarak giriş yapılabilmektedir.

Havaalanı/Şehir Merkezi ulaşımı: Burdur’a havayolu üzerinden ulaşmak için şehre yalnızca 30 dakika mesafe bulunan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Havalimanından Burdur’a nasıl ulaşabileceğinizi ise Isparta Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı yazımızı okuyarak tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

burdur hakkında

Salda Gölü

Son dönemlerde popülerliği artarak dilden dile dolaşan doğa harikası Salda Gölü, Burdur gezinizde uğramanız gereken yerlerin başında geliyor. Buz mavisi rengiyle görenleri büyüleyen göl, Burdur şehir merkezine 75 km uzaklıkta bulunan Yeşilova ilçesinde yer alıyor. İlçeye 5 dakikalık mesafesiyle kolayca ulaşılabilen göl, İsparta ve Denizli’nin yanı sıra, Türkiye’nin diğer şehirlerinden ve yabancı ülkelerden turistlere ev sahipliği yapıyor.

Gölün çevresinde yer alan tesislerin bazılarında kiralık bisikletler olabiliyor. Dilerseniz bisiklet kiralayarak gölün çevresini turlayabilirsiniz, zira gölün çevresi oldukça keyifli bir gezi rotası oluşturuyor.

Özellikleri: Bembeyaz kumları ve masmavi suyuyla Türkiye’nin Maldivler’i olarak da anılan Salda, aynı zamanda 184 metrelik derinliğiyle ülkenin en derin krater göllerinden. Göle turlarla ya da kendi aracınızla kolayca gelebilirsiniz. Ancak turlar, sizi belli bir noktada bıraktıktan sonra kısıtlı bir süre verdiği için gölde verimli bir gezi yapamayabilirsiniz.

Gölde Yüzmek: İçerisinde birçok plaj tesisinin de yer aldığı gölde yüzmek yasak. Ancak yerli halk genelde bazı bölgelerden göle giriyor. Aniden derinleştiği ya da suyun çektiği konusunda söylentiler olduğu için özellikle de yüzme bilmeyenlerin göle girmemesi gerekiyor. Ancak yüzmeyi tercih ederseniz, sorumluluk bizde değil.

salda gölü

Burdur Gölü

Türkiye’de yer alan göllerden en büyük 7. göl olarak bilinen Burdur Gölü, tuzlu göller arasında da ise üçüncü sırada yer alıyor. 34 km uzunluğuyla görenleri büyüleyen doğa harikası göl, 110 metre derinliğe sahip. Burdurluların 1980’li yıllara kadar mesire alanı olarak kullandığı göl, günümüzde yelken ve kano gibi su sporlarıyla uğraşanların bir numaralı etkinlik alanı olarak kullanılıyor.

Neden Gitmeliyim? Aynı zamanda 200’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan göl, habitat çeşitliliğini gözlemlemek isteyenlerin de uğrak noktası. Genellikle sonbahar aylarında kuş türlerinin çoğaldığı gölde, doğayla baş başa harika bir gün geçirebilir, eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

burdur gölü

Kibyra Antik Kenti

Kibyra Antik Kenti, Burdur Gölhisar ilçesinin Horzum mahallesinde birbirinden derin yarlarla ayrılan hâkim üç tepelik üzerinde yer almaktadır.
Kibyra Antik Kenti-2

Burdur Lisinia Doğa Park

Burdur’un şehir merkezine bağlı olan Karakent Köyü’nde yer alan bu harika Lisinia Doğa Alanı, Burdur’da yer alan yaban hayatını korumak için oluşturulmuş bir rehabilitasyon merkezi. Şehir için oldukça önemli bir değer olan Lisinia girişimi, 2005 yılında Veteriner Öztürk Sarıca’nın gönüllü projesiyle kurulmuş. Ailesinden birçok kişiyi kanser hastalığı nedeniyle kaybeden Sarıca, doğanın korunması konusunda çalışmalar yaparak bu merkezi kurmuş.

Neden Gitmeliyim? 2005 yılında kurulduğu günden beri bölgede pek çok faydalı projeye sahiplik yapan doğa alanı, dışardan gelenlerin ve gönüllülerin de ziyaretine açık. Siz de Lisinia Doğa Alanı’nı ziyaret ederek bölgenin korunması için tanıtımda yardımcı olabilir, dilerseniz gönüllü olarak projelere destek olabilirsiniz.

Burdur Lisinia Doga Park

Burdur Tarihi Mısırlılar Evi

Hinnaplı Ev olarak da anılan Mısırlılar Evi, Burdur Merkez'de, Oluklaraltı Caddesi üzerinde yer alıyor. İki katlı olan ve taş zeminin üzerine bağdadi mimari ile inşa edilen Mısırlılar Evi Burdur, 19. yüzyıla ait bir yapı olarak çıkıyor karşımıza. Alt katında kışlık odalar ile kiler, üst katında ise dört odanın yer aldığı Mısırlılar Evi, alaturka kiremitlerle örtülmüş bir çatıya sahip. Evin içerisinde bulunan odaların tümü, ortalarındaki ince uzun planlı sofaya açılıyor. ...

Burdur Tarihi Mısırlılar Evi

İnsuyu Mağara

Ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası ile Burdur arasında 13 kilometre bulunmaktadır. Burdur'un su ihtiyacını karşılamak için kullanılan İnsuyu Mağarası sürekli çekilen sular nedeniyle mağaranın içindeki göller kurumuş ve mağarada mevcut olan damlalar zaman içerisinde yok olmuştur. ...

2125603546116979939_6385542128

Burdur Doğa Tarihi Müzesi

Burası Neresi? 1969 yılında ziyarete açılan Burdur Arkeoloji Müzesi, Tarihi Bulguroğlu Medresesinin kütüphane binası içerisinde hizmet veriyor. Giriş katı, üst kat ve bahçede yer alan sergi alanından oluşan müzede, Sagalassos, Kbyra, Kremina antik kentlerinden ve daha pek çok höyükten çıkarılan tarihi eserler sergileniyor. Burdur’da gezilecek yerler listesinde en başlarda yerini almayı hak eden Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Neden Gitmeliyim? Arkeoloji Müzesi’nde Sagalassos Antik Kent’i kazılarında ortaya çıkartılan eserlerin orijinalleri ve aynı bölgede bulunmuş prehistorik döneme ait pek çok tarihi eser sergileniyor. Müzede sergilenen diğer eserler; 1957‑1960 yılları arasında Burdur’da gerçekleştirilen Hacılar Höyük kazıları sonucu ortaya çıkartılan buluntular, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Frig Dönemi’ne ait bir dizi parçadan oluşuyor.

Burdur Arkeoloji Müzesi’nin en çok ilgi çeken parçaları ise dans eden kızlar frizi, Hadrian ve Marcus Aurelius’a ait baş ve ayak figürü, Sagalassos sınır taşı ve İmparator Valerianus’un bronz heykeli oluyor. Müzenin en değerli parçası olan dans eden kızlar frizi, binanın giriş katındaki teşhir salonunun tam ortasında bulunuyor. Salon girişinin hemen solunda ise Sagalassos Antik Kenti’nin M.S. 2.yüzyıldaki sınırlarını belirleyen sınır taşı yer alıyor.

Burdur Doğa Tarihi Müzesi

Karacaören Barajı

Burdur, Antalya ve Ispartalıların doğayla iç içe vakit geçirmek için uğradığı alanlardan biri olan Karacaören Barajı, Burdur şehir merkezine biraz uzak olsa da, geldiğiniz yöne göre belki de yol üzerinde uğrayabileceğiniz harika noktalardan birisi. Antalya ile Burdur karayolunun 44 kilometre ilerisinde yer alan baraj, 1989 yılında inşa edilmiş.

Neden Gitmeliyim? Antalya ve çevre bölgelerin su ihtiyacını karşılayan baraj, Aksu Çayı’nın üzerinde yer alıyor. Çok fazla popüler olmasa da, özellikle de içerisinde yer alan seyir terasının manzarasıyla konuşulan barajı, kendi aracınız var mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Karacaören Barajı

Burdur Saat Kulesi

M.Ö. 4000'li yıllarda Mısırlılar tarafından bulunan güneş saati ile hayatımıza giren zaman ölçer gün geçtikçe akrep ve yelkovan ile zamanı yakalamamızı ya da zamanın ne kadar hızlı geçtiğini anlatmaya çalışan analog ve dijital saatlere yerini bıraktı. ...

Burdur Saat Kulesi

Serenler Tepesi Burdur

Burdur’un şehir manzarasını ve Burdur Gölü’nü izleyebileceğiniz keyifli seyir noktalarından biri olan Serenler Tepesi, şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Neden Gitmeliyim? Şehrin tepesinde, şehre hakim bir noktada yer alan tabiat parkı içerisinde yer alan restoran ve mesire alanıyla yerlilerin en sık geldiği gezi noktalarından. Özellikle de haftasonu aileleriyle birlikte tepeye gelen bölge halkı, manzaranın ve pikniğin keyfini sürüyor. Siz de Serenler Tepesi’ne gelerek keyifli bir gün geçirebilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Serenler Tepesi Burdur

Burdur Taş Oda

17. yüzyıl Osmanlı sivil mimarlığın en güzel örneklerinden biri olan Taş Oda, Burdur şehir merkezinde, Pazar Mahallesi, Veyis Sokak’ta yer alıyor. 17. yüzyıl ortalarında Burdur eşrafından Mahmut Paşa tarafından yaptırıldığı söylenen binanın adını kesme taştan yapılmış baş odadan aldığı düşünülüyor.

Neden Gitmeliyim? Taş Oda Konağı, bir bahçe içinde yer alan iki katlı bir yapıya sahip olup; estetik açıdan süslü motiflerle donatılmıştır. Örneğin konağın pencere pervazları kalem işi bitki motifleriyle süslenmiş; dolap ve pencerelerin üzerinde altın yaldızla, konak sahibine methiyeler yazılmıştır. Ayrıca konağın Bursa kemeriyle ikiye ayrılmış olan ahşap tavanında daire ve yıldız biçimli süslemeler bulunup; yıldızlar altın ve gümüş varaklı olarak kalem işi kabartma tekniğiyle yapılmıştır.

Altıgen tavan bordürü ise stilize çiçek motifleriyle süslüdür. Etnografya Müzesi olarak hizmet veren Taş Oda Konağı’nın odalarında mankenlerle canlandırma yapılmış; o döneme ait giysiler, kullanılan eşyalar, yöreye ait dokular başarılı bir şekilde yansıtılmıştır.

Burdur Taş Oda

Oğuzhan Kent Ormanı

Burdur’un şehir merkezine yarım saatlik mesafede yer alan Oğuzhan Kent Ormanı, şehrin Bucak ilçesinde yer alıyor. Bölgeye gelenlerin doğayla iç içe keyifli vakit geçirebileceği mesire alanlarından biri olan kent ormanında, yemek yiyip bir şeyler içebileceğiniz bir restoran tesisi de yer alıyor. Baraj manzaraları piknik alanıyla bölge halkının sık sık ziyaret ettiği mesire alanını, siz de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Oğuzhan Kent Ormanı

Burdur Yarışlı köyü

Burdur’un Yeşilova ilçesinin sınırları içinde yer alan Yarışlı Köyü, 16 km genişliğinde ve 4 metre derinliğinde bir göl. İçerisinde yer alan küçük kum adasıyla da dikkat çeken göl, genellikle mevsimsel olarak tam anlamıyla kendini gösteriyor.

Neden Gitmeliyim? Sonbahar ve kış aylarında daha derin olan göl, yazın kuruma noktasına kadar gelse de, ev sahipliği yaptığı Dikkuyruk cinsi özel kuşlarla da amatör fotoğrafçıların ilgi gösterdiği noktalardan. Ancak gölün suyu çok tuzlu ve acı olduğu için çok fazla balık türünün yaşayamıyor. Gölün etrafında herhangi bir tesis bulunmadığı için yapabileceğiniz etkinliklerin sınırı size kalmış. Ancak dilerseniz gölün çevresinde yer alan antik kentleri de gezebilirsiniz.

Burdur Yarışlı köyü

Akçaköy Lavanta Deresi

Isparta ve Burdur’da en çok bilinen gezi noktalarından biri olan lavanta bahçeleri, Burdur’un Yeşilova ilçesinde karşımıza çıkıyor. Şen güzel projelerinden biri olan Lavanta Bahçesi, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan Akçaköy’de yer alıyor. Dünyaca ünlü Fransa’nın lavanta bahçelerinden hiçbir farkı olmayan bu mor bahçeler, Türkiye’den gelenlerin dışında yabancı turistlerin de gözdesi.

Neden Gitmeliyim? Mis gibi lavanta kokuları eşliğinde tarlada lavantaların arasında gezerken kendinizi cennetin bir köşesinde gibi hissedebilirsiniz. Çevresinde konaklamak için pek çok butik otel ve pansiyonun da yer aldığı lavanta bahçelerinde harika konsept fotoğraflar çekilebilirsiniz. Dilerseniz buradan toplanan lavantalarla yapılan hediyelik ürünlerden alarak hem köy halkına destek olabilir, hem de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Akçaköy Lavanta Deresi

Sagalassos Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bu kentin tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar gidiyor.Burdur Tarihi
Kent bir yükselti üzerine inşa edilmiştir. Surlarının bir kısmı ayakta olan kentin en yüksek noktasında olmasa bile hakim noktalarının birinde, bir platform üzerinde Antoninus Pius Tapınağı göze çarpar. Tapınakta görülen gezinti şeklindeki alan, tapınağın kutsal alanıdır. Yapı peripteros stilinde inşa edilmiştir. Gezinti alanı çevresinde 2000 kişilik odeon, şehir ana caddesi, stoa, tiyatro, çeşme ve kütüphane bulunmaktadır.

Sizi 5000 yıl öncesine götürecek bu efsane yer, Burdur gezilecek yerler listesinin başında yer almayı hak ediyor.

# Sagalassos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Burdur‑Antalya yolundan sola, Ağlasun yönüne sapıp, göller bölgesinden Isparta‑Ağlasun yolu üzerinden, kent merkezinden 7 km. daha içeriye giderseniz, Torosların güneye bakan yamacında Sagalassos Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.

Sagalassos Antik Kenti

Ulu Cami Burdur

Burdur’un Pazar mahallesinde bulunan Ulu Cami‘nin yapılış tarihi 1300’lü yıllardır. Anadolu’da Selçuklu Devleti ve Beylikler dönemine tanıklık ettiği gibi yeni tamiratlar sayesinde günümüze kadar gelmiş, tarihimizin değerli bir parçasıdır.

Selçuklu mimarisini bariz olarak yansıtan Ulu Cami, üç kapılı ve üç kubbelidir. Mihrap ve minberi mermer, duvarlarında klasik baklava desenleri mevcuttur. 1900’lü yıllardaki depremlerden hasarlar almış olsa da hem faal olarak hizmet vermekte hem de mimarisiyle göze çarpıp değerini belli ettirmektedir. Ulu cami, Burdur’da görülmesi gereken önemli yerlerdendir.

Ulu Cami Burdur

Bucak Susuz Köyü

Burdur ilinin Bucak ilçesine bağlı Susuz köyünde yer almakta olan Susuz Kervansarayı, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiştir ve tarihi 13. yüzyıla dayanmaktadır.

Türklerin tarih sahnesine çıktığı hemen hemen her dönemde, mimari yapıları arasında başı çekmekte olan kervansarayların bir örneği de Susuz Kervansarayı’dır. İçerisinde birçok tarihi zenginlikler barındıran bu kervansaray, çeşitli süslemelerle de göze hitap etme konusunda son derece başarılı bir eserdir. Kabartmalı desenler, rozet motifleri, yılan figürleri bunlardan birkaçıdır. Antalya‑Burdur karayolu üzerinde bulunan bu güzel tarihi eserin bir diğer adı da Susuz Han‘dır.

Bucak Susuz Köyü

Baki Bey Konağı

Burdur’un merkezinde bulunan Baki Bey Konağı, Değirmenler mahallesindedir. 17. yüzyılda inşa edilmiş olan konak, bu nedenden ötürü 17. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini taşımaktadır.

Osmanlı’nın birçok paşasına ev sahipliği yapmış Baki Bey Konağı, konforuyla beraber dekoruyla da gözlere ziyafet çekmektedir. Geniş ve yeşillikli bahçesiyle insana huzur veren, içerisindeki süslemelerle insanın içini açan Baki Bey Konağı, kerpiç duvarlarıyla da orijinal halini günümüzde korumaktadır. Konakta el işçiliği ve altın‑gümüş süslemeleri ön plana çıkıyor. Ayrıca Burdur ilinde Bakibey Konağı, Koca Oda ismiyle de bilinmektedir. Valilik ve Bakanlık arasında imzalanan protokol gereği Valilik, konağın haklarını üstlenmiş ve Burdur turizmine açmıştır. Yerli ve yabancı turistleri kısa bir tarihi yolculuğa çıkarmak için biçilmiş kaftandır.

Baki Bey Konağı

Bucak Incirhan

İncir Hanı günümüzde Bucak İlçesi’nin 6 km. kadar batısında, İncirdere Köyü yakınında, yanında gür bir pınarı olan tepenin kıyısında bulunmaktadır. Antik Kretopolis şehri olduğu düşünülen bölgede inşa edilen İncir Han, Anadolu Selçukluları döneminde Antalya‑Isparta kervan yolu üzerinde yer alan Evdir, Kırkgöz ve Susuz Han’dan sonraki dördüncü menzil noktasıdır. Hanın uzun salonunun üstü yıkılmış olup, diğer bölmeler sağlamdır. Vaktiyle hanın önünde pazar kurulduğu söylenmektedir. Yağmur ve rüzgârın tesiriyle bu kervansarayın içi kısmen toprakla dolmuştur. Beyaz mermerden yapılan, içe doğru oymalı ve kemerli kapı Selçuk mimarî tarzının şaheserlerindendir. Kapının üst kısmının ortasında bulunan kitâbeye göre; bu Kervansaray, Anadolu Selçuklu Sultanlarından Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykûbad tarafından Hicri 636 (M.S. 1239‑1240) tarihlerinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Han’ın 200 m yakınında hamam ve çeşme vardır. Hamam bugün yıkıktır ama çeşme akmaktadır. Hamam, İncir Han ile birlikte bir külliye oluşmuştur.

Bucak Incirhan