Burdur Valiliği, yaz aylarının yaklaşması ve orman yangınları riskine karşı, 15 Haziran - 15 Ekim 2024 tarihleri arasında ormanlık alanlarda bazı kısıtlamalara gidilmesine karar verdi.
Yasaklı Orman Alanları:
- Burdur Belediyesi Alyazmalım Mesire Alanı
- Ağlasun Ateşgül Konaklamasız Orman Parkı
- Kemer Asarcık Konaklamasız Orman Parkı
- Yeşilova Salda Gölü Tabiat Parkı
- Burdur Serenler Tepesi Tabiat Parkı
- Karamanlı Sarımsaklıoluk Konaklamasız Orman Parkı
- Altınyayla 15 Temmuz Şehitleri ve Gazileri Konaklamasız Orman Parkı
- Gölhisar Kibriya Konaklamasız Orman Parkı
- Gölhisar Böğrüdelik Konaklamasız Orman Parkı
- Bucak Oğuzhan Konaklamasız Orman Parkı
- Bucak Millet Ormanı Konaklamasız Orman Parkı
Karara göre:
- Ormanlık alanlara girişler yasaklandı. Görevliler, izinli arıcılar ve izinli çobanlar haricinde 15 Haziran - 15 Ekim 2024 tarihleri arasında ormanlık alanlara giriş yapamayacak.
- Mangal ve ateş yakmak yasaklandı. Orman Parkları, Milli Park ve Tabiat Parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrollü alanlar haricinde ormanlık alanlarda mangal ve ateş yakmak, mahalli mülki amirden izin almadan etkinlik ve piknik yapmak, çadır kurmak, kamp yapmak ve konaklamak yasak.
- Atık yakmak yasaklandı. Ormanlık alanlarda ve orman kenarlarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemeler ile inşaat atıkları, hafriyat, cam vb. malzemeden imal edilmiş atık malzeme bırakılması yasaktır.
- Havai fişek ve parlayıcı kullanmak yasaklandı. Orman içi ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknik ve mesire alanlarında gerçekleştirilen organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması yasaktır.
- Tarımsal alanlarda anız yakmak yasaktır. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 31. ve 32. Maddeleri kapsamında olanlar başta olmak üzere, orman içi köyler, orman bitişiği köyler ve mahalleler ile orman ile ilişiği olmayan köyler ve mahallelerde bağ-bahçe, meyvelik ve tarla temizliği gibi nedenlerle anız, ağaç, dal ve bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
- Orman kenarındaki tesisler tedbir alacak. Orman alanları civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, yerleşim yerleri ve ormanları etkileyebilecek yangınlara karşı önlemleri alarak yangın söndürme ve koruma ekiplerini kurmak ve ormanlık alan ile tesis arasında koruma bandı oluşturmakla yükümlüdür.
- Karayollarında mola vermek yasak. Karayolları güzergahında seyir ve park halindeki araçlar ile duraklama yapan araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam eşya, çöp vb. ) atılması ve bırakılması ile orman çevresinde, orman içi tüm yollarda mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaktır.
- Belediyeler çöp toplama alanlarında tedbir alacak. Belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak, yangına karşı gerekli tedbirleri alacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.
- Enerji nakil hatları bakımı yapılacak. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ziraat Odası Başkanlıkları tarafından çiftçilere ve üyelerine tarımsal alanlardaki yasaklar ve ziraat alanlarında çıkabilecek yangınlar konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacaktır. Meteorolojik koşulların yangın çıkması bakımından kritik olduğu günlerde çiftçi ve üyelerin telefonlarından sms mesajı ile uyarılması ve bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
- Devriyeler artacak. Valilik, Kaymakamlıklar ve Orman Bölge Müdürlüğü(Orman İşletme Müdürlükleri) koordinasyonunda genel/özel kolluk görevlileri ile Milli Parklar görevlilerince yangın çıkma riski olan bölgelerdeki devriye faaliyetlerine ağırlık verilecek, ormanlık bölgeler gece/gündüz kontrol edilecek,
Kaynak: İHA