Özellikle ceviz, kiraz ve üzüm üretiminde büyük kayıpların yaşandığı bölgede, üreticiler destek çağrısında bulundu. Tarım sektörünün ekonomik ve psikolojik olarak yara aldığı olayın ardından gözler Tarım ve Orman Bakanlığı'na çevrildi.
Nisan Ayında Gelen Kar, Üretimi Vurdu
Mart ayındaki mevsim normalleri üzerindeki sıcak havaların ardından Nisan ayında beklenmedik şekilde düşen hava sıcaklıkları ve kar yağışı, üreticinin adeta belini büktü. Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, "Yağmur duasına çıkarken dona yakalandık" diyerek üreticinin içinde bulunduğu durumu özetledi.
Zarar Büyük, Destek Şart
Burdur’un çeşitli bölgelerinde özellikle ceviz, kiraz, üzüm, erik, kayısı ve badem ağaçları ile erken ekilen sebze ürünlerinin don olayından ciddi şekilde etkilendiği bildirildi. Gündüzalp, TARSİM ekiplerinin sahada incelemeler yürüttüğünü belirterek üreticilerin bu süreci kamu desteği olmadan atlatamayacağına dikkat çekti.
Kuraklık Devam Ederken Don Felaketi Eklendi
Kuraklıkla boğuşan üretici kesim için bu olay ikinci bir darbe oldu. BTB Başkanı Gündüzalp, 2023-2024 yılları arasında Burdur’daki buğday, arpa, şeker pancarı, anason ve rezene üretiminde ciddi düşüşler yaşandığını hatırlatarak, “Kuraklığa çözüm ararken şimdi de donla mücadele etmek zorunda kaldık. Tarım sektörümüz alarm veriyor.” dedi.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye Çağrı
Gündüzalp, üreticilerin kredi borçlarının ertelenmesi ve tarla bitkilerine yönelik özel destek programlarının acilen başlatılması gerektiğini belirterek, “Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve TARSİM’in bu süreçte üreticiye özel hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımızdan doğal afet ilanı ve doğrudan üreticiye yönelik destek programları bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.