Denizyolu taşımacılığı, ticaretin ve küresel ekonominin önemli bir bileşeni olarak geniş yelpazede avantajlar sunan bir taşıma yöntemi. Hem ticari malların hem de yolcuların dünya çapında taşınmasını sağlayan güvenilir ve ekonomik bir seçenek. Ayrıca gemilerin oldukça yüksek kapasiteleri sayesinde büyük hacimli yüklerin taşınması için de ideal olur. Uluslararası alanda işletmeler için verimlilik artıran denizyolu taşımacılığı küresel ticaretin de can damarı olduğu söylenebilir.
Dünya çapında geniş bir rota ağının olması sayesinde farklı ülkeler arasında mal alışverişinin yapılmasını oldukça kolay hâle getirir. Ticaret dünyasında vazgeçilmez bir rol oynayan denizyolu taşımacılığının belirli adımları var. Bunlara dikkat edildiği takdirde en çok tercih edilen taşımacılık yöntemidir denilebilir.
Denizyolu Parsiyel Taşımacılığı Nedir? Nasıl Yapılır?
Mal taşımak amacıyla deniz üzerinde gemiler aracılığıyla gerçekleştirilen taşımacılık türü olan denizyolu taşımacılığı; ticari malzemelerin, konteynerlerin, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının, demir ve çelik gibi ağır endüstriyel ürünlerin ve kimyasalların taşınması için tercih edilen bir yöntem. Dünya ticaretinde önemli bir rol oynayan denizyolu taşımacılığının büyük bir bölümü uluslararası ticarette kullanılır. Daha uygun maliyetli olması nedeniyle, diğer taşımacılık yöntemlerine göre daha fazla tercih edilir.
Özellikle uzak mesafe ve kıtalar arası ticarette tercih edilen bu yöntem için parsiyel taşımacılık tercihi de bulunur. Parsiyel taşımacılık, birden fazla gönderici ya da alıcının mallarının aynı gemiyle taşındığı bir yöntem. Birçok göndericiye ait olan malların aynı rota üzerindeki varış noktasına ulaştırılması sağlanır. Çoğu zaman küçük miktarlarda yükü olan gönderici ve alıcılar için maliyet açısından avantaj sağlar. Konteyner paylaşımı olarak yapılan bu yöntemde farklı göndericilerden gelen mallar aynı gemide yer alan konteynerlerin içine yerleştirilir. Bu şekilde her gönderici için ayrı konteyner kiralanmaz ve taşımacılıktan alınan verim en üst düzeye ulaştırılır.
Denizyolu taşımacılığında ilk olarak farklı göndericilerden gelen yükler toplanır ve en uygun şekilde paketlenerek etiketlenir. Ardından mallar konteyner taşıma birimine gönderilerek konteynerlere yerleştirilir. Gerekli belge ve sözleşmeler tamamlandıktan sonra içerisinde paketlerin olduğu konteynerler gemiye yerleştirilir. Gemi yola çıkar ve varış noktasına ulaştığında boşaltma ve dağıtım sürecine geçilir. Bu aşamada gümrük işlemleri yapılır ve dağıtım için paketler hazırlanır. Alıcıya belgeleriyle birlikte paketler de iletilerek süreç sona erdirilir.
Denizyolu Taşımacılığı Neden Avantajlıdır?
Denizyolu taşımacılığının pek çok farklı açıdan avantajları bulunur. Bunların başında diğer taşıma türlerine göre daha ekonomik olması gelir. Büyük miktarlarda ve hacimli yüklerin taşınması için en uygun ve tasarruf sağlayan taşıma yöntemidir. Gemiler yüksek kapasitede yükleri aynı anda taşıyabilir. Bu durumda özellikle dünya çapında geniş bir rota ağı ayarlanır. Ticaretin uluslararası ölçekte gerçekleştirilmesi sağlanır.
Taşıma süreci için birim başına daha az sera gazı salınımı yaptığı için çevre dostu bir yöntem. Aynı zamanda karayolu ve demiryolu seçeneklerinde güzergah bağımlılığı fazla olduğu için esnek rotaya sahip denizyolu taşımacılığı tercih edilir. Yükler konteynerlerde taşındığı için daha az kayıp ve hasar ile güvenilir olur. Karayolu taşımacılığında oldukça uğraştırıcı ve süreci uzatan trafik sorunu denizyolu taşımacılığı için geçerli değil. Diğer taşımacılık türlerine kıyasla daha tahmin edilebilir ve düzenli teslimat süreleri olan bir yöntem olarak bilinir. Bunun yanı sıra parsiyel taşımacılık tercihi sayesinde hem göndericiler hem de alıcılar kargoları için daha az ücret öder. Çünkü konteynerlerde yalnızca kendi kargolarının bulunduğu alan uygun fiyata kiralanır. Tüm bu durumlar denizyolu parsiyel taşımacılık tercih edilme sebepleri arasında yer alır.