Balık tutmak amacıyla göle açılan balıkçılar, cep telefonlarıyla kaydettikleri görüntülerde Eğirdir Gölü’nde oluşan su kabarcığını fark etti. Bu kabarcığın, gölde bir su kaynağı olabileceği düşünülüyor. Ancak uzmanlar, bunun gaz çıkış kaynakları olabileceğini de öne sürüyor. Bölge halkı, durumun ciddiyetini anladıklarından, yetkililerden inceleme talep etti.

Aw264678 02

Tedavi edilen mısır akbabası doğaya salındı Tedavi edilen mısır akbabası doğaya salındı

Uzmanların İncelemeleri

EKO-BİR Müdürü Süleyman Can ve Eğirdir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Köçükköse, Kaynarca bölgesinde oluşan bu su kabarcığını yerinde incelemek için bölgeye gitti. EKO-BİR teknesindeki GPS cihazı ile yapılan ölçümlerde, Eğirdir Gölü'nün açıklarında ortalama derinliğin 5-6 metre, su kabarcıklarının bulunduğu bölgede ise derinliğin 11 metre olarak kaydedildiği belirtildi.

Gaz Çıkışı mı, Su Kaynağı mı?

Süleyman Can, kabarcıkların hem su kaynağı hem de gaz çıkış kaynağı olabileceğine dikkat çekti. Can, “Gördüğünüz gibi çok yoğun bir çıkış var. Su olma ihtimali de var ama kabarcıklar oluşuyor. Gaz olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyoruz, ama bu konuda geniş çaplı bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Ayrıca, bölgedeki dip zemininde bir hattın varlığının tespit edildiğini belirterek, üniversitelerden destek alınarak daha detaylı incelemeler yapılabileceğini ifade etti.

Eğirdir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Köçükköse, Kaynarca bölgesindeki bu görüntülerin yıllardır balıkçılar tarafından bir su kaynağı olarak bilindiğini, hatta buradan içme suyu temin ettiklerini söyledi. Köçükköse, “Bu bölgenin acilen incelemeye alınması, bilim adamları ve yetkililer tarafından araştırılması gerektiğini” vurguladı.

Editör: Evrim Tuna Şahin