Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son bir ayda un ve diğer girdi fiyatlarındaki artışın fırıncıları zorladığını belirterek, bu durumun ekmek fiyatlarında yükselişi kaçınılmaz hale getirdiğini ifade etti.

7 Bin Lira Üstü Ödemelerde Banka Zorunluluğu Başladı 7 Bin Lira Üstü Ödemelerde Banka Zorunluluğu Başladı

Balcı, ilgili kurumlarla birlikte bu artışlara karşı gerekli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Ticaret Bakanlığı ve Hazine ile Maliye Bakanlığı ile yürütülen görüşmelerde, un fiyatlarındaki artışların fırıncıları nasıl etkilediği üzerinde duruldu.

Balcı, bu yıl hasadın 14,5 milyon ton ekmeklik buğday ve 12 milyon ton ekmeklik un için gerçekleştirildiğini belirtti. Ancak, bu yılki hasadın kalitesinin düşük olduğunu vurgulayarak, bazı bölgelerdeki kaliteli ürünlerin fiyatlarının yükseldiğini kaydetti. Bu duruma karşı tedbir alınması gerektiğini ifade etti.

Fiyatta değişiklik olacak mı?

Balcı, "Bu olumsuzluklar devam edecek olursa ekmeğe yansıması da normal olmaktan çıkacak. Her zaman ekmeğe yansıması yüzde 20-25 bandında olmuştur. Asgari ücretle birlikte yüzde 25 bandını geçirmemeye çalışmak gerekir. Bununla ilgili çalışma yapılmalı. Kurumların üzerine düşen görevi yapması gerekir. Bu konuyla ilgili 1 aydır Ticaret Bakanlığımız ile her gün görüşüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ile görüştük. Amacımız, temel gıda maddesi ekmekte, fiyat artışı yapmadan götürebildiğimiz kadar götürmek. Özetle bu ay için ekmek fiyatları kilogramı 50 liradan satılıyor, bu fiyattan satılmaya devam edecektir ama bizim yaptığımız çalışmalar netice vermezse bu aydan sonraki süreçte ekmek fiyatına bunun yansıması ciddi anlamda olacak demektir." dedi.

Editör: Evrim Tuna Şahin