Piyasada Dalgalanmalar Hız Kesmiyor

Son haftalarda finansal piyasalarda gözlemlenen hareketlilik, altın fiyatlarındaki rekorlar ve borsadaki sert düşüşlerle yatırımcıları tedirgin etti. Dolar/TL kuru ise 34 liranın altında baskı görmeye devam ediyor. Bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararları, piyasaların seyrini belirleyecek en kritik gelişmeler olarak öne çıkıyor.

Ekonomist Hikmet Baydar, dolar/TL kuru hakkında yaptığı değerlendirmede, önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcı girişlerinin hızlanabileceğini ve bunun sonucu olarak dolar kurunda aşağı yönlü bir baskının oluşabileceğini belirtti. Baydar, özellikle Türkiye’nin kredi notunun artırılmasıyla birlikte yabancı sermayenin Türkiye’ye akabileceğini ve doların 33 lira seviyesine kadar gerileyebileceğini vurguladı. “Kur şu an sıkışmış durumda, orta vadede göstergeler dolar/TL’de aşağı yönlü hareketin devam edeceğini işaret ediyor” dedi.

Borsa İstanbul’da Kritik Seviyeler

Altın fiyatlarına da değinen Baydar, Fed’in olası faiz indirimlerinin altın fiyatlarını olumlu etkileyeceğini ifade etti. Fed’in 25 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakıldığını belirten Baydar, 50 baz puanlık bir indirim gerçekleşirse altın fiyatlarında yukarı yönlü bir sıçrama yaşanabileceğini söyledi. “Ons altında 2530 dolar seviyesi güçlü bir destek noktası, bu seviyelerde alım fırsatları oluşabilir. Özellikle gram altında yeni zirveler görmemiz olası, 2900 lira seviyesine doğru bir hareket bekliyorum” diye ekledi.

Borsa İstanbul’da da geçtiğimiz hafta boyunca sert satışlar gözlemlenirken, Baydar endeksin 9800 puan seviyesinin kritik bir eşik olduğunu belirtti. Eğer borsa bu seviyeyi aşarsa 10 bin puan seviyelerine kadar yükselişin gelebileceğini, ancak bu direncin aşılmaması durumunda dalgalanmaların devam edeceğini kaydetti.

Konut Kredisi Faizlerinde Düşüş! İşte Yeni Fırsatlar... Konut Kredisi Faizlerinde Düşüş! İşte Yeni Fırsatlar...

Hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda merakla beklenen Fed ve TCMB faiz kararları, önümüzdeki dönemin yönünü belirleyecek. Baydar, TCMB’nin bu toplantıda faiz indirimi yapmasını beklemese de, ekim ayında enflasyonun düşmesiyle birlikte faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini ifade etti.

Editör: Şule Akyol