EVDE ŞARJ MALİYETLERİ 4 KATINA ÇIKTI
Zamdan önce evde 240 kWh'ı aşan elektrik tüketiminin kWh fiyatı 2,60 TL iken, yeni tarifede bu fiyat 3,10 TL'ye çıktı. Bu artış, 88,5 kWh'lık bir bataryanın evde şarj edilmesi durumunda faturanın 274,3 TL olması anlamına geliyor. Bu da zamdan önceki maliyetten 4 kat fazla.
İŞ YERİNDE ŞARJ DAHA PAHALI
İş yerlerinde elektrik birim fiyatının 5,53 TL olması, iş yerinde şarjı tercih eden elektrikli araç sahiplerinin maliyetlerini de artırdı. 88,5 kWh'lık bir bataryanın iş yerinde şarj edilmesi, yaklaşık 490 TL'ye mal oluyor.
AYLIK ŞARJ MALİYETLERİ 1470 TL'YE KADAR ÇIKABİLİYOR
Ayda 1500 km yol kat eden bir elektrikli araç sahibi için aylık şarj maliyeti evde şarj ile 823 TL'ye, iş yerinde şarj ile ise 1470 TL'ye kadar çıkabiliyor.
ŞARJ İSTASYONLARINDA DA ZAM BEKLENİYOR
Elektrik zammı sonrası, şarj istasyonu işletmecilerinin de fiyatlarını artırması bekleniyor. Sektör temsilcileri, önümüzdeki bir ay içinde şarj istasyonlarındaki fiyatların yüzde 20-30 oranında artabileceğini öngörüyor.
ELEKTRİKLİ ARAÇ İŞLETME MALİYETLERİ ARTIYOR
Elektrikli araçların en önemli avantajlarından biri olan düşük işletme maliyetleri, yapılan zamlarla birlikte önemli ölçüde azalmış durumda. Elektrikli araç sahipleri, benzinli ve dizel araçlara kıyasla hala daha avantajlı olsalar da, bu avantajın azalması, elektrikli araçların cazibesini olumsuz etkiliyor.