Emisyon Hedefleri ve Cezalar

Avrupa, 2025 yılına kadar yeni otomobillerin ortalama karbon emisyonlarını kilometre başına 94 gram CO2’ye düşürmeyi hedefliyor. Şu anki ortalama ise 116 g/km seviyesinde bulunuyor. Ancak, elektrikli araçların satışlarındaki düşüş, bu hedefe ulaşmayı zorlaştırıyor. Otomobil üreticileri, bu emisyon sınırlarını aşarsa, kilometre başına her gram CO2 için 95 avro ceza ile karşı karşıya kalacak. Bu, devasa üretim hacimlerini göz önüne aldığımızda milyarlarca avro anlamına geliyor. Özellikle, toplam cezanın 15 milyar avroya kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Konut fiyatlarında düşüş devam ediyor! İşte son durum Konut fiyatlarında düşüş devam ediyor! İşte son durum

Ford ve Volkswagen gibi büyük otomobil üreticileri, 2025 emisyon hedeflerine ulaşmakta en çok zorlanacak markalar arasında. Buna karşın Toyota, hibrit model portföyü sayesinde hedefe daha yakın bir performans sergiliyor. Hyundai, Kia ve Stellantis gibi markalar ise emisyon değerlerini düşürmek konusunda daha iyi durumda. Ancak, bu markalar bile emisyon değerlerini belirlenen seviyelere çekemedikleri takdirde araç başına yüzlerce avroluk ceza riskiyle karşı karşıya kalacak.

Otomobil Devleri Hedefin Gerisinde Kalıyor

Temmuz ayında Avrupa’daki elektrikli araç satışlarında yüzde 10,8 oranında bir düşüş yaşandı. Geçen yılın aynı döneminde elektrikli araçların pazar payı yüzde 13,5 iken, bu yıl yüzde 12,1’e geriledi. Özellikle Almanya’daki yüzde 36,8’lik büyük düşüş dikkat çekiyor. Hükümetin elektrikli araç teşviklerini azaltması, bu düşüşün en büyük sebeplerinden biri olarak görülüyor.

Editör: Şule Akyol