Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre, aylık bazda enflasyon yüzde 3,18 arttı ve yıllık enflasyon oranı yüzde 69,80 olarak kaydedildi. Bu verilerle birlikte, ilk dört ayda enflasyon yüzde 18,72 olarak belirlendi.

Memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için konuşulan zam oranı ve en düşük emekli maaşıyla ilgili detaylar da merak konusu oldu. Şu an için emeklilerin hak ettiği zam oranı yüzde 18,72. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon farkı alırken, memur emeklileri toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alacak. Ancak, memur emeklilerinin alacağı zammın, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre yaklaşık 5 puan daha düşük olduğu belirtiliyor.

Hükümetin geçmişte olduğu gibi emekli zamlarını eşitleyebileceği ve bu şekilde memur emeklilerinin lehine bir artış sağlanabileceği de gündemde. Muhammet Bayram gibi uzmanlar, ekstra bir refah payı artışıyla birlikte memur emeklilerine ve SSK ile Bağkur emeklilerine artış olabileceğini ifade ediyorlar.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre; yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, “Burada ekstra bir refah payı artışı da olacaktır. Ben 5 puanlık bir artışla birlikte hem memur emeklilerine hem de SSK ile Bağkur emeklilerine bir artış yapılacağını düşünüyorum” dedi.

Bayram, “Memurlara ise ekstra bir refah payı artışı olacağını düşünmüyorum. Çünkü 14-28 Mayıs seçimleri öncesi verilen bir söz vardı, bu tutuldu. Seyyanen zam artı oransal artış yapıldı. En düşük memur maaşı önce 22 bin TL seviyelerine geldi, son zamlarla birlikte bu 33 bin TL seviyesine yükseldi.

Bu da özel sektörde ücret dengesizliği yarattı. 10 yıl özel sektörde çalışan bir kişinin maaşı ile yeni memuriyete adım atmış bir kişinin maaşı aynı oldu. Memurlara seyyanen zam yapılmayarak ben bunun dengeleneceğini düşünüyorum.” dedi

En düşük emekli maaşı konusunda ise Ocak 2024'ten bu yana 10 bin TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşında düzenleme beklentisi var. Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon beklentilerine göre yapılan hesaplamalara göre, altı aylık enflasyon oranı yüzde 25,39'a ulaşacak ve en düşük emekli maaşı yaklaşık 12 bin 500 TL civarında olacak. Ancak, bir yıllık enflasyon beklentilerine göre değerlendirildiğinde, en düşük emekli maaşının 13 bin 500-14 bin TL civarında olabileceği hesaplanıyor.

Kaynak: dünya gazetesi