Türkiye'de emeklilik sistemine yönelik önemli değişiklikler gündemde. Ekonomiyi güçlendirmeyi hedefleyen yeni düzenlemelerle, çalışan emeklilerden belirli bir yaşa kadar Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi alınması ve tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ikinci bir emekli maaşı sağlanması planlanıyor. İşte detaylar...

Emeklilik Sistemi Degisiyor Yas Sarti Sabitlenecek Maaslar Boyle Belirlenecek 17213726317235

GSS Primi Düzenlemesi Yolda

Yeni düzenleme kapsamında, emekli olup çalışmaya devam edenlerden belirli bir yaşa kadar GSS primi kesilmesi hedefleniyor. Yaş sınırının 55-60 arasında olması bekleniyor. Bu uygulama ile işçi ve işverenin prim katkısı sisteme dahil edilebilir. Şu an emeklilik öncesi çalışanlardan GSS primi kesilirken, emekli olup çalışanlardan ise sosyal güvenlik destek primi alınıyor.

Emeklilik Sistemi Degisiyor Masada Hangi Basliklar Var 768X461

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geliyor

Orta Vadeli Program kapsamında yer alan bir diğer önemli yenilik ise tamamlayıcı emeklilik sistemi. Bu sistem, mevcut bireysel emeklilik sisteminin genişletilmesini amaçlıyor. Çalışanlar, işveren ve devlet desteği ile prim ödeyerek ikinci bir emeklilik hakkı kazanabilecekler. Bu sistemde, 10 yıl ve 56 yaş şartlarını sağlayan çalışanlar toplu para veya ikinci bir emekli maaşı alabilecek.

SGK uzmanı hesapladı: "Emekli olmak için iki kere düşünün" SGK uzmanı hesapladı: "Emekli olmak için iki kere düşünün"

1711608

Devlet Katkısıyla İkinci Emeklilik Maaşı

Mevcut bireysel emeklilik sisteminde, çalışanlar brüt maaşlarının yüzde 3’ünü sisteme aktarırken, devlet yüzde 30 oranında katkı sağlıyor. Yeni sistemde ise işverenin de katkı yapması planlanıyor. Bu sayede çalışanlar, 10 yıl sistemde kalmaları ve belirlenen yaş sınırına ulaşmaları durumunda ikinci bir emekli maaşı alma imkanına sahip olacak.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Oğuzhan Saylar