Yapılan son araştırmalar, A kan grubuna sahip kişilerin, diğer kan gruplarına kıyasla 60 yaşından önce felç geçirme riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalar, kan gruplarının felçle olan ilişkisini inceleyerek önemli bulgulara ulaştı.

348Ad963 Lqezolsggh5G9X7Ez0E7M

A Kan Grubu Felç Riski Taşıyor

2022 yılında yapılan geniş çaplı bir çalışmaya göre, A1 alt grubu gen varyasyonuna sahip olan kişilerde erken yaşta felç geçirme riski, diğer gruplara göre %16 daha fazla. Bu çalışmada yaklaşık 17 bin felç vakası ve 600 bine yakın sağlıklı bireyin verileri analiz edildi. Özellikle 60 yaş altındaki felç vakalarının genetik mekanizmalarının farklı olabileceği ortaya çıktı.

55Eaa3F0F018Fbb8F88D3986

O Grubu Daha Az Risk Altında

Öte yandan, O kan grubuna sahip kişilerin felç geçirme riski diğer kan gruplarına göre %12 daha düşük. Bu da, O grubu kişilerin bu konuda avantajlı olduğunu gösteriyor.

Kan Grubunuz Erken Felc Riskinizi Etkiliyor 0948 2024 10 10 M

Neden A Grubu Daha Riskli?

Çalışmanın baş yazarı ve vasküler nörolog Steven Kittner, A grubunun neden daha yüksek bir risk oluşturduğunun henüz tam olarak bilinmediğini, ancak bunun kan pıhtılaşması ve damar hücreleri ile ilgili olabileceğini vurguladı.

Kan Grubuna Gore Kisilik Ozellikler Nhw0

WhatsApp ultra karanlık mod geliyor! Pil ömrü ikiye katlanacak WhatsApp ultra karanlık mod geliyor! Pil ömrü ikiye katlanacak

Her yıl dünya genelinde milyonlarca kişi felç geçiriyor. Felç riski yaşla birlikte artarken, özellikle genç yaşta ortaya çıkan vakalar arterlerdeki yağ birikiminden ziyade pıhtı oluşumuyla ilişkili. Bu nedenle, özellikle genç bireylerin bu riski göz ardı etmemesi gerekiyor.

Yeni Proje 11 Uw6K Coverjpg

Genç Yaşta Felç Riskine Dikkat

Çalışmanın sonuçları, genç yaşlarda görülen felçlerin mekanizmalarının ileri yaş felçlerinden farklı olabileceğini de ortaya koyuyor. Bu durum, A kan grubuna sahip genç bireylerin felç riskine karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor.

Benzer Haberleri̇ Görüntülemek İçi̇n Tiklayiniz

Ana Sayfaya Dönmek İçi̇n Tiklayiniz

Editör: Oğuzhan Saylar