Ticaret Bakanlığı tarafından sivil toplum kuruluşlarına gönderilen yazıda, 15 Eylül 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek olan "doğrulanmış ilan" sistemi ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Doğrulanmış ilan nedir? Doğrulanmış ilan ne işe yarar? Doğrulanmış ilan ücretli mi? Detaylar haberimizde...

doğrulanmış ilan

Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi ile 15 Eylül 2024’te yürürlüğe girecek "doğrulanmış ilan" sistemi, konut ve otomotiv sektörlerinde sahte ilanlarla mücadele etmek amacıyla geliştirildi.

Satilik Konut Piyasasinda Izmir Ndrj.jpg

Yetki Belgesi Zorunluluğu Kimler Etkilenecek?

Yeni düzenleme kapsamında, 1 Kasım 2024 itibarıyla ilan sitelerine kimlik ve tapu doğrulama zorunluluğu getirilecek. Yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Emlakçılar, ilanlarını sisteme ekleyebilmek için yetki belgesi almak zorunda kalacaklar. Yetki belgesiz emlak işletmeleri Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) doğrulama gerçekleştiremeyecek ve bu durum cezai yaptırımlara yol açabilecek.

Gazilere Güzel Haber! Artık SGK Karşılayacak Gazilere Güzel Haber! Artık SGK Karşılayacak

Ziraat Bankasi Konut Kredisi Qmpu.jpg

Doğrulama ve Ekstra Vergi Uygulamaları

Gümrükte yaşanan sorunlardan hareketle, yanlış ilan verenler için 100 bin lira ceza uygulanacak. 1 Kasım 2024’ten itibaren, ilan platformlarında sadece doğrulanmış ilanların yer alması sağlanacak. Bu düzenleme ile aynı taşınmaz için birden fazla emlakçı yetkilendirilebilecek ve bu yetkilendirme süresi 3 ay ile sınırlı olacak.

Konut Satis2

e-Devlet Üzerinden Yetkilendirme ve İlan Güncellemeleri

Ekim 2024’ten itibaren, konut veya otomobil satışı yapmak isteyenler e-Devlet üzerinden satıcıyı belirleyip yetkilendirmek zorunda olacaklar. Ocak 2025 itibarıyla sadece doğrulanmış ilanlar kabul edilecek. Bu düzenleme, 80 bin ikinci el araç satıcısını doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Kiracilara Az Once Duyuruldu Artik En Az Bu Kadar Yapilabilecek 1200 813554

Kiralık Taşınmazlar ve Diğer İstisnalar

Yeni düzenleme, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanlarını kapsayacak. Ancak günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı projeleri ve gecekondu vasfındaki taşınmazlar uygulamanın dışında kalacak. Tapu kaydı bulunmayan taşınmazlar için ilan verilebilecek fakat ilanlarda tapu kaydının olmadığı belirtilmek zorunda olacak.

Editör: Evrim Tuna Şahin