1926 yılında Sivas’tan ayrılarak Kayseri’ye bağlanan Aziziye ilçesi, günümüzde Pınarbaşı olarak bilinmektedir. Peki, bu tarihi ilçenin bugünkü adı ne anlama geliyor ve nasıl bir geçmişe sahip? İşte detaylar…
Pınarbaşı’nın Tarihçesi Nedir?
Pınarbaşı ilçesi, 1861 yılında Mesudiye ilçesinin Örenşehir bölgesindeki boş mahallede bir kasaba olarak kurulmuş ve Aziziye adını almıştır. İlçenin ilk belediye başkanı 1863 yılında Lozade Mahmut Efendi olarak atanmıştır. 1926’da Kayseri’ye bağlanmasının ardından, Cumhuriyet döneminde ilçenin adı Pınarbaşı olarak değiştirilmiştir.
Hangi Mahalleler Pınarbaşı’na Bağlıydı?
Eski Aziziye sancağına bağlı olan yerleşim yerleri arasında Viranşehir, Kaynar, Sarız, Zamantı, Sarımsaklı, Bünyan, Akkışla, Sarıoğlan, Toklar, Darende, Gürün, Göksun, Kangal ve Şarkışla’nın köyleri bulunmaktaydı. Pınarbaşı ilçesine Kayseri’ye bağlandıktan sonra, Akoluk, Bozhöyük ve Gerdekmağara köyleri Gürün ilçesine; Yeni Yapan, Kapaklıpınar, Tavladere, Karacaören ve Demirboğa köyleri Şarkışla ilçesine bağlandı. 1946 yılında ise Sarız Bucağı, 46 köyü ile Pınarbaşı’ndan ayrılarak yeni bir ilçe olarak Kayseri’ye dahil edilmiştir.
Aziziye'nin Yeni İsmi Pınarbaşı Nasıl Oluştu?
Aziziye, 19. yüzyılın ilk yarısında Sultan Aziz döneminde kurulmuştu. İlk adı “Aziziye” olarak belirlenen bu ilçe, Cumhuriyet’in ilanından sonra Pınarbaşı adını aldı. Adın değiştirilmesinin nedeni, ilçenin yakınında bulunan Şirvan Dağları eteklerinden çıkan pınarlarla ilişkilendirilmektedir. 1926 yılında, kış şartları ve uzaklık göz önüne alınarak Aziziye, Sivas’tan ayrılıp Kayseri’ye bağlanmış ve adı Pınarbaşı olarak değiştirilmiştir.
İlk Yerleşimciler Kimlerdi?
Pınarbaşı’na ilk yerleşenler, 1861-1864 yılları arasında Kafkas göçmenleri ve Avşar aşiretleri olmuştur. Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Kars ve Ardahan’dan gelen göçmenler de buraya yerleştirilmiştir. 1956 yılında Rumeli ve Balkanlardan gelen göçmenler, Pınarbaşı’nın Küçük Gümüşgün mahallesine ve diğer köylere iskân edilmiştir. İlçeye ilk yerleşen ailelerden biri olarak ‘Kerimoğulları’ öne çıkmaktadır.