Merkez Bankalarının Altına Talebi Artıyor

Altın fiyatlarının yükselmesindeki en büyük etkenlerden biri, merkez bankalarının artan talebi. UBS analistleri, merkez bankalarının altını tercih ederek dolar rezervlerini çeşitlendirdiğini ve bu durumun altın fiyatlarını yukarı taşıdığını belirtiyor. Özellikle Kuzey Amerika Emtia Başkanı Aakash Doshi, ABD'deki faiz indirim beklentilerinin ve borsa yatırım fonlarının (ETF) güçlü taleplerinin altın fiyatlarını desteklediğine dikkat çekiyor.

Doshi'ye göre, 2025 yılına kadar altının ons fiyatı 3 bin dolara ulaşabilir. Bu yükseliş, merkez bankalarının altına olan ilgisi ve yatırımcıların güvenli liman arayışları ile güçleniyor.

Piyasa stratejisti Joseph Cavatoni ise, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin altın fiyatlarına doğrudan etki edeceğini vurguluyor. Seçim dönemlerinde artan siyasi belirsizliklerin yatırımcıları altına yönelttiğini ifade eden Cavatoni, 2024-2025 döneminde piyasa volatilitesinin altın talebini artıracağını öngörüyor.

Seçimlerle birlikte artan belirsizlik ve jeopolitik riskler, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına olan talebi hızlandıracak. Uzmanlara göre, bu faktörlerin etkisiyle 2025 yılı ortasında altının ons fiyatı tarihi zirveleri görebilir.

Altın Fiyatlarında Son Durum: 2025'te Zirve Beklentisi

Altın sahiplerinin beklediği yükselişin en büyük destekçilerinden biri de büyük bankaların revize ettiği fiyat tahminleri. ANZ ve Macquarie gibi finans devleri, altın fiyatlarındaki artışı sürdürerek tahminlerini yukarı yönlü güncelledi. Dün sabah saatlerinde spot altın, 2.590 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Akaryakıt Fiyatlarında Yeni Güncelleme: 21 Eylül 2024'te Benzin, Motorin ve LPG Fiyatları Akaryakıt Fiyatlarında Yeni Güncelleme: 21 Eylül 2024'te Benzin, Motorin ve LPG Fiyatları

2025 ortasında altının ons fiyatının 3 bin dolara ulaşması beklenirken, yatırımcılar şimdiden altın birikimlerine yönelmeye başladı. Jeopolitik riskler, ABD seçimleri ve merkez bankalarının talebi, altın piyasasında heyecan verici bir dönemin habercisi.

Editör: Şule Akyol