Gaziantep'te Aile Katliamı: 6 Kişi Hayatını Kaybetti Gaziantep'te Aile Katliamı: 6 Kişi Hayatını Kaybetti

Meclis'te görüşmeleri devam eden vergi paketinin ikinci kısmından detaylar ortaya çıkmaya başladı. Tasarıya göre, 600 bin adet "hayalet ev" olarak adlandırılan boş konuttan ek emlak vergisi alınacak. Ayrıca, ikinci ve daha fazla evi olanlardan kademeli olarak artan oranlarda ilave emlak vergisi talep edilecek.

Kira Gelirleri ve Lojmanlar da Düzenlenecek
Vergi paketinde kira gelirlerini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler için ceza tutarları artacak. Aynı şekilde kira giderini beyan etmeyenler için de ceza tutarları artacak. 230 bini aşkın lojmanda ise kira fiyatı düzenlemesine gidilecek. Lojmanlar, piyasadaki kira değerine göre %20 fiyat avantajıyla kullandırılabilecek.

SGK Gelirleri Artırılacak
Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının %2,25 olarak belirlenmesiyle SGK'nin gelirlerinde %12,5 artış sağlanacak. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenlemeyle yıllık ilave 70 milyar lira gelir elde edilecek. Yurt dışına çıkış harcının 500 liraya çıkarılmasıyla yıllık gelir etkisinin 4,3 milyar lira olması bekleniyor.

En Düşük Emekli Aylığı Arttırılacak
En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi de gündemde. Bu düzenlemenin maliyetinin 33,2 milyar lira olması öngörülüyor.

Vergi Affı Kapsamı Daraltılıyor
Uzlaşma yoluyla vergi borcunun silinmesi veya vergi affı gibi uygulamaların tekrarlanmaması için adımlar atılacak. Artık uzlaşmaların vergi aslı üzerinden yapılmaması sağlanacak, sadece cezaların/faizlerin uzlaşma kapsamına girebileceği vurgulanacak.

Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Sıkılaştırılacak
Vergi Usul Kanununda yer alan cezalarda rekor artış planlanıyor. Tamamen kayıt dışı olan, hiç mükellefiyet tesis ettirmeden kazanç elde edenle, kayıtlı olup vergi kaçıranların cezaları arasında da farklılaşmaya gidilecek.

Kaynak: Haber Merkezi