İran, düzensiz göçmen sorununu çözmek amacıyla büyük bir adım atıyor. Ülkenin Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, Mart 2025'e kadar yaklaşık 2 milyon düzensiz göçmeni sınır dışı etmeyi planladıklarını duyurdu.

Eski Survivor Yarışmacısı Taner Tolga Tarlacı'ya 18 Yıl Hapis Cezası Eski Survivor Yarışmacısı Taner Tolga Tarlacı'ya 18 Yıl Hapis Cezası

Düzensiz Göçmenlerin Sınır Dışı Edilmesi Planı

Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, devlet televizyonuna bağlı Genç Gazeteciler Kulübü'ne (YJC) yaptığı açıklamada, İran'daki düzensiz göçmen sorununa yönelik ciddi önlemler aldıklarını belirtti. İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği içinde, bu yıl sonuna kadar (İran takvimine göre Mart 2025) ülkede yasa dışı olarak bulunan büyük bir kısmını sınır dışı edeceklerini açıkladı. Radan, bu yıl içinde yaklaşık 2 milyon izinsiz yabancı uyruklunun sınır dışı edileceğini ifade etti.

Narin Güran cinayetinde kuzenler serbest bırakıldı Narin Güran cinayetinde kuzenler serbest bırakıldı

İran: ABD, İsrail'in Savaş Suçlarına Ortak-1

Afgan Mülteci Akını ve Göçmen Sorunları

Sovyetler Birliği'nin 1979'da Afganistan'ı işgalinin ardından başlayan mülteci akını, ABD işgali, iç savaşlar ve istikrarsızlık nedeniyle 42 yıldır devam ediyor. Son yıllarda Afganistan'daki güvenlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle İran'a yoğun düzensiz göçmen akışı gerçekleşti. İranlı yetkililer, ülke genelinde yaklaşık 5 milyon Afgan'ın bulunduğunu ve bunların büyük bir kısmının düzensiz göçmen olduğunu belirtiyor.

Hulusi Akar'ın eğitimin amacıyla ilgili açıklaması tepki aldı Hulusi Akar'ın eğitimin amacıyla ilgili açıklaması tepki aldı

Önceki Bakan ve Cumhurbaşkanının Açıklamaları

Önceki İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Ekim 2023'te düzensiz göçmenlerin ülkeden ayrılması gerektiğini vurguladı ve geri gönderilen göçmenlerin tekrar geri dönmelerini önlemek için daha etkili bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise seçim kampanyası sırasında düzensiz göçmenlerin uyuşturucu ve istihdam gibi sosyal sorunlara yol açtığını belirterek bu sorunların çözüleceğini ifade etti.

Iranreutersjpg Oq O Uykvx0 Ua L 2R H Ex O D Q

Sınır Duvarı ve Diğer Önlemler

İran, düzensiz göçmen akışını azaltmak amacıyla ülkenin doğusundaki Afganistan sınırına 930 kilometre uzunluğunda bir duvar örmeye başladı. İçişleri Bakanı İskender Mumini, 6 Eylül'de yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin çeşitli sorunlara yol açtığını ve en kısa zamanda sınır dışı edileceklerini belirtti.

Milli Kick Boksçu Caner Tikicieri Öldürüldü: 3 Gözaltı Milli Kick Boksçu Caner Tikicieri Öldürüldü: 3 Gözaltı

Kaynak: Haber Merkezi